TÉMA

Sociálně demokratická strana Rakouska

Rakousko má kompletně sečteno. Svobodným ubylo, Zelení ještě vylepšili rekord

Rakousko po nedělních předčasných parlamentních volbách už sečetlo všechny hlasy. Podle aktualizovaných výsledků tak lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze vyhrála s 37,5 procenta hlasů, druzí sociální demokraté získali 21,2 procenta. Oproti předběžným výsledkům si ještě pohoršili svobodní Norberta Hofera a Zeleným přibyla téměř dvě procenta. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Oficiálně bude výsledek oznámen až 16. října.
4. 10. 2019|

Kurz vytvoří vládu se Zelenými, bude to ale těžké, předpokládají rakouská média

Předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz sice zvítězil v nedělních parlamentních volbách, nyní ho ale čeká úkol možná ještě náročnější. V reakci na výsledek hlasování to napsal rakouský tisk. Většina komentátorů považuje za nejpravděpodobnější variantu, že v Rakousku vznikne koaliční vláda Kurzových lidovců a Zelených. Cesta k ní ale podle listů nebude jednoduchá.
30. 9. 2019Aktualizováno30. 9. 2019, 12:36|

Rakouští lidovci podle předběžných výsledků posílili. Kurz bude pověřen sestavením vlády

Rakušané vybírali v předčasných volbách nové složení dolní komory parlamentu. Podle předběžných konečných výsledků, které zveřejnilo ministerstvo vnitra, posílila lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze, do parlamentu se po odmlce vrátili Zelení se zhruba 13 procenty. Naopak Svobodná strana Rakouska a sociální demokraté dosáhli horšího výsledku, než čekali. Prezident Alexander Van der Bellen oznámil, že příští týden povede rozhovory s předsedy stran a následně pověří Kurze sestavením nové vlády.
29. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 21:35|
Doporučujeme

Stejná hesla, stejné hodnoty? Rakousko čeká, zda se Kurz opět chytne za ruku se svobodnými

„Ten, který mluví naší řečí,“ lákají rakouské voliče plakáty favorizovaného lidoveckého exkancléře Sebastiana Kurze. A také plakáty exministra vnitra ze strany svobodných Herberta Kickla. Obě strany se v předvolebním boji vzájemně obviňovaly, kdo komu slogan ukradl, po volbách by ale mohly mít společného víc než jen plakáty. Přestože právě krach jejich koalice Rakušany k urnám přivedl, pokračování spolupráce je jedním z možných vyústění předčasného nedělního hlasování.
27. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 11:06|

Hofer se v rakouské předvolební debatě opřel do Thunbergové. Kvůli vám chodí mladí do ulic, kritizovali jej oponenti

Rakousko má za sebou poslední předvolební debatu před nedělními předčasnými volbami. Lídři nejsilnějších politických stran hovořili například o ochraně klimatu, migraci nebo reformě důchodového systému. Favoritem jsou lidovci bývalého kancléře Sebastiana Kurze.
27. 9. 2019|

Rauchen verboten. Cigaretový kouř v listopadu definitivně zmizí z rakouských kaváren a restaurací

Všechny rakouské restaurace budou od 1. listopadu označeny cedulkou „Rauchen verboten“, tedy kouření zakázáno. Pro zákon zakazující kouření v restauracích zvedli ruku všichni rakouští poslanci vyjma zástupců svobodných (FPÖ). Zákaz kouření měl původně platit už od loňského 1. května, ale nyní už neexistující koalice lidovců (ÖVP) a FPÖ loni v březnu v parlamentu prosadila zrušení příslušné části protikuřáckého zákona schváleného předchozí koalicí lidovců a sociálních demokratů (SPÖ).
2. 7. 2019Aktualizováno2. 7. 2019, 16:52|

Rakouská vláda Sebastiana Kurze končí. Dočasně ji povede vicekancléř Löger

Rakouská Národní rada v pondělí odpoledne vyslovila nedůvěru vládě kancléře Sebastiana Kurze, který je rovněž předsedou Rakouské lidové strany (ÖVP). Proti rekonstruované vládě složené z lidovců a nestranických odborníků hlasovali i poslanci sociální demokracie (SPÖ) a protiimigračních svobodných (FPÖ). Prezident Alexander Van der Bellen po jednáních s předsedy parlamentních klubů uvedl, že pověří odcházející ministry správou svých resortů, dokud nebude ustavena nová přechodná vláda. Kabinet až do oficiálního jmenování nové vlády povede vicekancléř a ministr financí Hartwig Löger z ÖVP.
27. 5. 2019Aktualizováno27. 5. 2019, 22:19|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Rakousko: Kurzovi lidovci i přes vládní krizi jasně zvítězili. Na mandát dosáhl i Strache

Rakouská lidová strana (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze je nehledě na vládní krizi v alpské republice jasným vítězem voleb do Evropského parlamentu. Lidovci si připsali 34,9 procenta hlasů, na druhém místě skončili opoziční sociální demokraté (SPÖ) a na třetím bývalá vládní pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).  Navzdory volebnímu úspěchu čeká v pondělí odpoledne Kurze hlasování o nedůvěře vládě, které podle všeho prohraje.
26. 5. 2019Aktualizováno27. 5. 2019, 16:22|

Rakouský prezident jmenoval nové ministry. Kancléř by však mohl v pondělí padnout

Nestraničtí experti nahradili v rakouské přechodné vládě lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) dosavadní členy Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Ministři za svobodné kabinet opustili po skandálu nyní již bývalého stranického předsedy a vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho. V kabinetu tak zasednou čtyři noví ministři a post vicekancléře převezme lidovecký ministr financí Hartwig Löger. Už v pondělí by ale mohl parlament vyslovit kancléři nedůvěru.
22. 5. 2019|

Rakouský prezident se omluvil za politiky. Na žádost Kurze odvolal ministra vnitra z FPÖ

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na žádost lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) odvolal z funkce ministra vnitra Herberta Kickla ze strany svobodných (FPÖ). Van der Bellen rovněž potvrdil, že Kurz ho informoval o žádosti dalších ministrů za FPÖ o zproštění vládních funkcí. Netýká se to pouze nestranické ministryně zahraničí nominované svobodnými Karin Kneisslové. Vrcholí tak krize, která začala tím, že vysocí politici FPÖ se nechali natočit při dojednávání nezákonných obchodů s Rusy. Prezident se v úterý za tento obraz politiky občanům omluvil. Post nemá jistý ani kancléř Kurz.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 21:40|

Vedení svobodných v Rakousku se po aféře ujme Hofer. Muž, který nechtěl do EU a obdivuje Trumpa

Předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ) se stal dosavadní ministr dopravy a neúspěšný kandidát na prezidenta Norbert Hofer. Osmačtyřicetiletý letecký inženýr ve funkci nahradí Heinze-Christiana Stracheho, který odstoupil poté, co německá média zveřejnila kompromitující video, ve kterém chtěl vyměnit podporu před volbami za státní zakázky ve prospěch domnělé ruské investorky. Aféra vyvolala pád vlády, zemi zřejmě čekají předčasné volby.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 09:45|