Bylo toho dost. Rakouský kancléř Kurz ukončil koalici s FPÖ, zemi čekají předčasné volby

Rakousko čekají předčasné volby (zdroj: ČT24)

Rakousko čekají předčasné parlamentní volby. Politický skandál, který rozpoutalo zveřejnění videa, na němž dosavadní vicekancléř za svobodné Heinz-Christian Strache slibuje domnělé dceři ruského oligarchy získání státních zakázek oplátkou za politickou podporu, je podle kancléře Sebastiana Kurze důvodem pro ukončení vládní koalice. Kurz proto požádal prezidenta Alexandera Van der Bellena o vypsání voleb v nebližším možném termínu. Prezident následně uvedl, že tato cesta je jediným řešením k obnovení důvěry v instituce.

Podle Kurze bylo při řešení současné politické krize ve hře více možností. To, co podle něj Rakousko ale opravdu potřebuje, jsou nové parlamentní volby. Prezidenta proto požádal o jejich vypsání v nejkratší možné době, podle rakouských médií přichází v úvahu 18. srpen.

„Musel jsem toho přijmout hodně,“ poznamenal Kurz k dosavadnímu fungování vládní koalice jeho lidovců (ÖVP) a svobodných (FPÖ). „Bylo pro mě těžké to všechno překousnout. Ale čeho je moc, toho je příliš,“ dodal.

Kurz ukončil koalici s FPÖ, zemi čekají předčasné volby (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Alexandera Van der Bellena mají Rakušané právo na vládu, ve kterou budou mít důvěru. Skandální video s bývalým vicekancléřem Strachem vyjadřuje „naprosté nerespektování občanů“, které Van der Bellen odmítá tolerovat. „V tomto smyslu jsem s kancléřem Kurzem hovořil o předčasných volbách a zítra podnikneme další kroky nezbytné k obnovení důvěry v instituce,“ oznámil.

Šéfka opoziční Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová už řekla, že vypsání předčasných voleb její strana nebude bránit, pokud se příslušný návrh ocitne v parlamentu. Zároveň Kurze kritizovala za to, že se svobodnými do koalice vůbec šel. „Nemůže se zbavit zodpovědnosti za selhání a za to, že zemi do této nestabilní situace přivedl,“ řekla veřejnoprávní televizí ORF.

Události: Kvůli skandálnímu videu se rozpadá rakouská koalice (zdroj: ČT24)

Strache rezignoval, vládu to ale nezachránilo

Už dopoledne nabídl Heinz-Christian Strache Kurzovi svou rezignaci na post vicekancléře a ten ji také přijal. Následně se rozjela jednání o další existenci koalice. Podle médií požadoval Kurz vedle odchodu Stracheho z vlády také rezignaci ministra vnitra Herberta Kickla, na to však svobodní odmítli přistoupit a upřednostnili tak rozpad vlády.

Ještě odpoledne přitom svobodní ujišťovali, že mají zájem na pokračování koalice a její fungování Stracheho odchodem nijak ohroženo není.

„Hloupá chyba“

Strache se kvůli skandálu po zveřejnění videa sešel s Kurzem, který předem avizoval nemožnost další spolupráce s předsedou FPÖ, v sobotu dopoledne. Během následné tiskové konference se Strache za své chování omluvil. „Bylo to hloupé a nezodpovědné. Byla to chyba. Omlouvám se všem, kteří mě podporovali,“ uvedl ke svému jednání zachycenému na videu. Dodal, že celá věc je špinavá kampaň a považuje se za oběť akce tajných služeb s cílem svrhnout vládu.

Strache se vedle vicekancléřské funkce vzdá i předsednictví svobodných. Na této pozici jej nahradí ministr dopravy a někdejší neúspěšný prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer. Svou funkci šéfa parlamentní frakce svobodných kvůli skandálu opustí i Johann Gudenus.

Volby by podle průzkumu nyní vyhráli lidovci

Před sídlem rakouského kancléře se v sobotu sešlo asi pět tisíc demonstrantů, kteří požadovali nové volby. Skandál kolem Stracheho přišel jen několik dnů před volbami do Evropského parlamentu. Lídr kandidátky FPÖ Harald Vilimsky tvrdí, že aféra prospívá německé křesťansko-demokratické kancléřce Angele Merkelové a šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi.

Podle průzkumů veřejného mínění by volby v Rakousku nyní vyhráli Kurzovi lidovci. Nicméně nezískali by takovou podporu, aby měli v parlamentu většinu. Tu by mohli mít jedině společně se sociálními demokraty (SPÖ). Kurz, zastánce tvrdé protiimigační politiky, má ovšem s SPÖ problematické vztahy.

FPÖ, do jejíhož čela se Strache postavil v roce 2005, je ve vládě s lidovci od předloňského prosince. Strache stranu přivedl zpět do hlavního politického proudu a pod jeho vedením FPÖ zažila úspěch nevídaný od dob, kdy byl jejím předsedou charismatický Jörg Haider, připomněla agentura Reuters. Svobodní ovládají mimo jiné ministerstva zahraničí, vnitra a obrany. Strache se v minulosti snažil vytvořit obraz FPÖ jako umírněné strany, poměrně často se ale na veřejnost dostávají rasistické, xenofobní a antisemitské názory jejích členů.

Demonstranti požadují před sídlem rakouského kancléře nové volby
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Státní zakázky výměnou za politickou pomoc

Skandál v pátek spustilo zveřejnění videa pořízeného před rakouskými parlamentními volbami v roce 2017. Tajně pořízená nahrávka, o níž informovaly německý deník Süddeutsche Zeitung a magazín Der Spiegel, ukazuje setkání Stracheho a jeho důvěrníka, dosavaního šéfa parlamentní frakce FPÖ Gudenuse, s údajnou neteří jistého ruského oligarchy v červenci 2017 na španělském ostrově Ibiza.

Údajný oligarcha zmiňovaný na nahrávce ale zřejmě neexistuje. Podle listu Der Spiegel šlo o léčku, kterou na rakouského politika někdo nastražil.

Z videa vyplývá, že Strache nabízel veřejné zakázky oligarchově rodině, pokud jeho straně dopomůže k volebnímu úspěchu a FPÖ se dostane k vládní odpovědnosti.

Žena na záznamu, která mluví hlavně rusky a anglicky, říká, že chce v Rakousku investovat přibližně čtvrt miliardy eur (téměř 6,5 miliardy korun), a několikrát naznačila, že jde o černé peníze. Strache a Gudenus přesto v rozhovoru pokračovali kolem šesti hodin a hovořili o možnostech investování v Rakousku, uvedl Der Spiegel.

Nahrávku už podle listu Kurier začalo prověřovat rakouské státní zastupitelství.

Jde o dílo německého satirika?

Narážky na video, které kauzu kolem Stracheho odstartovalo, dělal už před více než měsícem německý satirik Jan Böhmermann. Spekuluje se proto, zda za ním nestojí právě on.

Böhmermann v dubnu dostal rakouskou televizní cenu Romy. Když za ni skrze telemost děkoval, řekl: „Povaluju se zrovna celkem zkoksovaný a nabitý Red-Bullem s pár obchodními přáteli z FPÖ ve vile ruského oligarchy na Ibize a vyjednávám o tom, jestli a jak bych mohl převzít (noviny) Kronen Zeitung a strhnout na sebe v Rakousku moc tvořit veřejné mínění.“

Tehdy to ještě všichni přítomní považovali za vtip. Nyní se ale ukazuje, že šlo o poměrně přesný popis videa z roku 2017. To, že osmatřicetiletý satirik video musel znát, potvrdil i list Süddeutsche Zeitung. Deník uvedl, že existence videa byla zjevně známa celému okruhu lidí, k němuž patřil i Böhmermann.

Jestli za celou akcí komik stojí, ale není jasné. Böhmermann sám na otázku, zda zase připravil něco, za co ho lidé budou nesnášet, ve čtvrtek ve svém pořadu Neo Magazin Royal odpověděl: „To člověk zjistí často až poté. Pro mě je tohle normální vysílání. Je ale možné, že zítra bude hořet Rakousko. Nechte se překvapit.“