Protesty francouzských zemědělců se přesunou do okolí Paříže. Potýkali se s nimi i někteří čeští dopravci

Události: Protesty zemědělců ve Francii (zdroj: ČT24)

Zemědělci ve Francii pokračují v rozsáhlých protestech, navzdory slibům vlády, že upustí od zvýšení daní na naftu pro zemědělské účely. Farmářům vadí snižování výkupních cen i dovoz levných potravin ze zahraničí. To pocítili i někteří čeští dopravci, v pátek třeba z jednoho kamionu vyházeli rajčata. Nespokojení zemědělci zatím blokovali silnice hlavně na jihu země, od pondělka by se centrem protestů mělo stát okolí francouzské metropole. Ministr vnitra Gérald Darmanin nařídil policii, aby uskutečnila rozsáhlá ochranná opatření, nasazeno bude na 15 tisíc policistů.

Jean Luc Clatot je farmář z Normandie. Na své farmě pracuje celý život, ale teď má pocit, že rodinu už neuživí. Náklady na krmivo a energie pro dvě stovky krav rostou.

„Vždy jsem říkal, že hlavním naším problémem jsou ceny a nízké příjmy, a trvalo celou generaci, čtyřicet let, než si to někdo uvědomil,“ vytýká. Jemu i jeho kolegům už došla trpělivost, proto blokádou hlavních silnic už několik dní ochromují provoz v celé zemi.

Řidičům komplikovalo o víkendu cestu uzavření čtyř stovek kilometrů dálnic včetně hlavní dopravní tepny A7, která spojuje Paříž s jihem Francie. Dramatická situace byla i v blízkosti španělských hranic, kde se zemědělci nezdráhali zastavovat kamiony a ničit zboží, které převážely.

Vyházená rajčata z kamionu

Dění ve Francii se dotklo i českých dopravců. Roman Bulawa s kolegou na demonstranty narazili v pátek v podvečer na kruhovém objezdu u jihofrancouzského města Narbonne. „Byly tam vidět ohně, měli tam zapálené pneumatiky, palety a nějakou zeleninu,“ popisuje řidič kamionu.

Když na otázku, co vezou, protestujícím odvětili, že rajčata, chtěli rozhněvaní zemědělci po řidičích, aby jim otevřeli nákladový prostor. Demonstranti potom odstranili tyče, které drží náklad, a začali rajčata, která pocházela z Maroka, z kamionu vyhazovat.

Z kamionu nakonec vyházeli všechno až na dvě palety, vůči řidičům ale demonstranti agresivní nebyli. Policie, která kolem projížděla, nijak nezasáhla.

Nezasáhla ani proti těm, kteří blokují dálnice a další komunikace. Vláda se totiž obává stupňování protestů. Proto reagovala okamžitě a francouzský premiér Gabriel Attal už navštívil několik míst, kde zemědělci postavili zábrany. Část z nich svými sliby uklidnil, mezi nimi třeba Jeromeho Bayleho, farmáře z Toulouse, podle něj ale ústupky nemusí uspokojit všechny zemědělce.

Protesty se v příštích dnech nejspíš přesunou z jihu země do okolí Paříže. Od pondělí chtějí zemědělci zablokovat velký trh v Rungis, který francouzskou metropoli zásobuje. Ministerstvo vnitra už ohlásilo opatření, cílem je zamezit zablokování cest právě na toto tržiště, ale také na letiště a zabránit vjezdu zemědělské techniky do francouzské metropole. Policisté však mají na protesty reagovat s velkou umírněností, píše agentura AFP.

Načítání...