Němečtí zemědělci blokovali silnice i přechody s Českem. Kolony se poblíž hranic už netvoří

Němečtí farmáři na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství blokují po celé zemi řadu dálničních nájezdů a silnic. Část z nich se přesunula také k českému pohraničí. Neprůjezdné byly od rána hraniční přechody v Božím Daru na Karlovarsku a ve Strážném na Prachaticku, podle informací ČT jsou nyní oba zpřístupněny. Uzavírka se dotkla také přechodu Vejprty na Chomutovsku, odblokován byl zhruba o půl třetí odpoledne. Podobná situace by se podle německé policie mohla opakovat ještě ve středu nebo v pátek.

Přechod na Božím Daru je průjezdný od devíti hodin od rána, informoval z místa redaktor ČT Václav Matoušek. Zatarasený byl i navzdory zákazu německých úřadů. Situaci od rána řešilo vedení kraje v součinnosti s krajským ředitelstvím policie, blokáda skončila až po příjezdu německé policie. I tak v okolí přechodu – i když spíše symbolicky – zůstávají někteří protestující řidiči kamionů. Akce u nejvýše položeného českého města by měla trvat do pondělní patnácté hodiny.

Přechod byl uzavřený zhruba tři hodiny. Policie nevyloučila, že se blokáda bude opakovat. „Na Božím Daru situaci stále monitoruje policejní hlídka a v případě potřeby bude situaci řešit. To znamená, že pokud by byl hraniční přechod opět neprůjezdný, budou policisté řidiče navádět na objízdné trasy,“ sdělil mluvčí karlovarské krajské policie Jan Bílek.

V Karlovarském kraji lze do Saska jet přes Kraslice nebo Vojtanov na Chebsku, volný by měl být i přechod v Kraslicích. Na Ústecku mohou řidiči volně přejíždět mezi Německem a Českem přes Horu Sv. Šebestiána na Chomutovsku a další přechody v regionu. Podle informací policie jsou tyto přejezdy stále volně průjezdné.

Němečtí zemědělci blokují hraniční přechody (zdroj: ČT24)

Hraničním přechodem ve Vejprtech nebylo možné projet celé dopoledne. „Momentálně je přechod průjezdný. Na německé straně ještě je zemědělská technika, ale přechod neblokuje,“ uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Čeští řidiči musí počítat s komplikacemi také na dálničním tahu, který spojuje Prahu s Drážďany. V okolí saského hlavního města znepřístupnili zemědělci i dálniční nájezdy. Podle vyjádření německé policie pro ČT by měl být přechod na dálnici D8 průjezdný. Traktory a další zemědělskou technikou blokují rovněž dálnice z Drážďan do Chemnitzu a Lipska.

V bavorském městě Freyung se brzy ráno protestující shromáždili na parkovišti jednoho ze supermarketů, odkud se pomalou jízdou vydali v koloně k hraničnímu přechodu Philippsreut–Strážný. Ten byl v ranních hodinách dlouho neprůjezdný, na místě se utvořila zhruba dvoukilometrová kolona. Redaktorka ČT Nikol Coufalová však později uvedla, že na přechodu je situace už klidná.

Podle informací německé policie se mohla kolona tvořit zhruba čtyři kilometry od přejezdu na německé straně. Protestující zemědělci působili komplikace především tuzemským pendlerům, někteří z nich se museli otáčet a překračovat hranici náhradními trasami.

„Pendleři, kteří dojíždějí do Německa do zaměstnání, se v osobních autech obrací a vrací zpět. Nákladní vozy však stojí v koloně, která je přibližně kilometr dlouhá,“ připojila mluvčí.

V Plzeňském kraji nejsou kvůli protestu zemědělců uzavřeny žádné hraniční přechody, ujistil policejní mluvčí Ondřej Hodan. Vyšší počty strojů farmářů podle něj omezují průjezd pouze přes druhý největší přechod Folmava–Furth im Wald na mezinárodním tahu I/26 z Plzně přes Domažlice a dále do Německého Chamu a Řezna. Průjezdné to ale je, dodal. Protest by měl podle Hodana končit v úterý kolem 18:00.

Blokády hlásí německá média z celé země, mimo jiné z Hesenska, Saska-Anhaltska, Severního Porýní – Vestfálska nebo Meklenburska – Předního Pomořanska. Problémy se nevyhnuly ani Berlínu, do jehož centra zamířila kolona asi tří set traktorů. V hlavním městě se k zemědělcům přidali také řidiči nákladních vozů, kteří blokují hlavní tah u Braniborské brány v centru metropole.

Co požadují němečtí zemědělci

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied, který se v pondělí zúčastnil jednání bavorské vládní Křesťansko-sociální unie (CSU), na tiskové konferenci prohlásil, že vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze ohrožuje budoucnost farmářských rodin. „Daňové zatížení nelze ustát, proto jsme dnes vyrazili do ulic,“ řekl. Poznamenal, že úsporná opatření vlády budou pro zemědělce znamenat zátěž ve výši jedné miliardy eur (24,5 miliardy korun).

Protesty německých zemědělců podpořila také Agrární komora České republiky.

Rukwied v polovině prosince varoval vládu, že pokud neodvolá chystané škrty v zemědělství, rozpoutají farmáři od ledna „takové protesty, jaké Německo ještě nezažilo“. Kabinet kancléře Olafa Scholze jim před týdnem vyšel vstříc a oznámil, že zemědělská vozidla budou nadále osvobozena od daně a že daňové zvýhodnění dieselu pro zemědělské stroje bude rušit postupně v několika krocích. DBV ústupek považuje za nedostatečný a požaduje odvolání všech úsporných návrhů.

To vláda ale odmítla a v pondělí schválila úsporný balíček, který letos a v roce 2025 dotaci na diesel výrazně sníží a v roce 2026 zcela zruší.

Opozice má pro nespokojenost pochopení

Saský premiér Michael Kretschmer z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která je na celostátní úrovni v opozici, v rozhovoru s veřejnoprávním rozhlasem Deutschlandfunk postoj Scholzovy vládní koalice kritizoval. Vláda si podle něj dělá, co chce, a nemá žádné pochopení pro rostoucí nespokojenost nejen zemědělců, ale také dalších skupin obyvatel. Scholze Kretschmer vyzval k dialogu se zemědělci.

Také konzervativní premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst prohlásil, že protesty chápe, protože zemědělci jsou pod obrovským ekonomickým tlakem. Alexander Dobrindt, který je šéfem poslanců bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU), což je sesterská organizace celoněmecké CDU, zemědělce rovněž podpořil. Zároveň vyzval k novým volbám.

Pokračovat budou i protesty na železnicích

„Dopravní komplikace se dají počínaje dneškem čekat během následujícího týdne,“ potvrdil v pondělí zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák. Stávky avizovali také zástupci železničářských odborů, vlaky však v současné době stále jezdí. Do stávky za vyšší mzdy by měli strojvedoucí vstoupit od středy na tři dny, zpravodaj Polák však doplnil, že by se protest mohl protáhnout.

Zpravodaj Polák o blokádě silnic a železnic kvůli stávce v Německu (zdroj: ČT24)

Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) se v pondělí na poslední chvíli pokusila zabránit stávce strojvedoucích sdružených v odborech GDL, s žádostí o zákaz ale u pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem neuspěla. Dráhy již oznámily, že se odvolají k zemskému pracovnímu soudu, který ale o věci může rozhodnout nejdříve v úterý. Stávka za vyšší mzdy, která v nákladní dopravě začne v úterý večer a v osobní ve středu, ochromí dopravu nejen v Německu, ale naruší spojení také s Českem.

„Tato stávka je nejen naprosto zbytečná, považujeme ji ale také za právně nepřípustnou,“ uvedl nyní personální šéf DB Martin Seiler. Dráhy už před týdnem kritizovaly odborový svaz za to, že založil družstvo Fair Train k pronajímání strojvedoucích železničním společnostem. Zatímco šéf GDL Claus Weselsky o družstvu prohlásil, že takto železničáři přebírají svůj osud znovu do vlastních rukou, podle DB se odbory dostaly do střetu zájmů.

Už v listopadu a v prosinci odbory uspořádaly dvě kratší stávky, kdy nevyjelo přes 80 procent dálkových vlaků, podobně omezena byla i regionální doprava. Nejezdily ani vlaky EuroCity mezi Prahou a Berlínem a spěšné spoje mezi Chebem a Norimberkem.