Při zemětřesení v Albánii se zranilo 108 lidí, v noci se chvěla země znovu

Při zemětřesení v Albánii se zranilo 108 lidí (zdroj: ČT24)

Otřes půdy o síle 4,8 stupně vyděsil v noci na neděli obyvatele Albánie. Znepokojující otřes přišel po sobotním zemětřesení o síle 5,8 stupně, které si podle nové bilance vyžádalo nejméně 108 zraněných. Informovala o tom v neděli agentura DPA.

Země se poprvé otřásla v sobotu čtyři minuty po 16. hodině, otřes vyhnal z domů obyvatele zasažených oblastí. Druhý následoval o 11 minut později. V metropoli Tiraně se zřítila část budovy geologické univerzity, následky uklízely stavební stroje až do noci.

Epicentrum sobotního zemětřesení se nacházelo zhruba 30 kilometrů severně od města Drač (Durrës) u pobřeží blízko Mysu Rodon. Podle albánského geofyzikálního ústavu šlo o nejsilnější zemětřesení v Albánii za posledních 20 až 30 let. Zranění byli ošetřeni v nemocnicích v metropoli Tiraně a v Drači.

„Byli jsme uvnitř, zrovna jsme jedli. Bylo to velmi silné zemětřesení, nejhorší v mém životě,“ uvedl jeden z místních obyvatel Abaz Reka.

„Byl to strašný pocit. Při prvním otřesu jsme byli uvnitř budovy a záchvěvy byly tak silné, že jsme se stěží dostali ven. Děti se při tom zranily. Strašně jsme se lekli, nic podobného jsme ještě nezažili,“ dodal další z obyvatel Selma Rexhepi. 

V oblasti Tirany otřesy poničily 51 domů, v oblasti Drače bylo poškozeno 46 obydlí. Většinou jde o škody na fasádách a někde i o pukliny ve zdech. Na některých místech se přerušily dodávky elektrického proudu a také telefonické spojení.

Jeden z následných otřesů vyděsil Albánce i v noci na neděli. Následný otřes půdy vyvolal mezi obyvateli Albánie nové obavy, žádní další zranění ale zatím nejsou hlášeni.