Přes sto letadel za den. Tchaj-wan registruje kolem svého území vysoký počet čínských vojenských letounů

Tchajwanské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že za posledních 24 hodin registrovalo ve svém okolí stovku čínských vojenských letadel. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jde o neobvykle velký počet. Tchajwanské ministerstvo obrany v této souvislosti vyzvalo Čínu, aby zastavila „destruktivní, jednostrannou akci“, která může prudce zvýšit napětí mezi oběma zeměmi.

Tchajwanský resort obrany doplnil, že od neděle zahlédl 103 čínských vojenských letadel vykonávajících mise nad mořem. Čtyři desítky z nich překročily symbolickou střední linii mezi Tchaj-wanem a Čínou, uvedla AP.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud vyhlásí nezávislost. Ostrov přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany.

Vojenskou aktivitu v okolí Tchaj-wan Peking obvykle zvyšuje v reakci na významné zahraniční návštěvy na ostrově či na přijetí tchajwanských politiků v zahraničí, zejména v USA. Například 19. srpna čínská armáda zahájila vojenské manévry v okolí Tchaj-wanu v reakci na návštěvu viceprezidenta Tchaj-wanu Williama Laie ve Spojených státech. Čína současně vyzývá další státy, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost Tchaj-wanu.

Minulý týden Čína rozhodla uvalit sankce na americké zbrojní firmy Lockheed Martin a Northrop Grumman kvůli prodeji zbraní Tchaj-wanu. Spojené státy podobně jako většina zemí nemají s Tchaj-wanem formální diplomatické vztahy, ale jsou jeho nejdůležitějším mezinárodním spojencem a hlavním dodavatelem zbraní.