Předsedkyně europarlamentu navštívila Kyjev a nabídla pomoc s poválečnou obnovou

Předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolová v pátek navštívila Kyjev a ujistila, že Evropa stojí za Ukrajinou a pomůže jí po válce s Ruskem znovu postavit její města. Invazí na Ukrajinu se Rusko pustilo do přímého střetu s Evropou, řekla politička, která stanula v čele europarlamentu v lednu. Při své návštěvě se setkala s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem a premiérem Denysem Šmyhalem.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Metsolová rovněž ujistila, že europarlament podpoří úsilí Ukrajiny o zahájení procesu směřujícího k členství v Evropské unie. „Prosím, věřte mi, když říkám, že Evropský parlament, Evropská unie a Evropané stojí za Ukrajinou. Proto jsem dnes tady, protože stojíme za vámi,“ prohlásila Metsolová po příjezdu do ukrajinské metropole.

Šéfka EP na Ukrajinu přivezla tři sliby. „Zaprvé, zločinná invaze (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajinu vystavuje Rusko přímé konfrontaci s Evropou, mezinárodním společenstvím a světovým pořádkem založeným na pravidlech. To není něco, co mu necháme jen tak projít,“ upozornila.

„Zadruhé, Evropská unie uznává vaše evropské ambice a vaši touhu stát se kandidátskou zemí. A můžete počítat s plnou podporou Evropského parlamentu při dosahování tohoto cíle,“ pokračovala původem maltská politička.

„Zatřetí, pomůžeme vám znovu vybudovat vaše města, až tato ilegální, nevyprovokovaná a zbytečná válka skončí. Už jsme poskytli finanční, vojenskou a humanitární pomoc. To bude pokračovat, a ještě se navýší,“ slíbila Metsolová na společném tiskovém brífinku se Stefančukem.

Předseda ukrajinského parlamentu dodal, že s předsedkyní EP hovořil o mezinárodních sankcích proti Rusku, humanitární a vojenské pomoci Ukrajině a procesu přibližování k EU.

Ve stopách českého premiéra

Už minulý měsíc Kyjev na znamení solidarity s Ukrajinou navštívili český premiér Petr Fiala, jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki a slovinský premiér Janez Janša. Setkali se s premiérem Šmyhalem a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Cílem jejich návštěvy, kterou ukrajinští představitelé vysoce ocenili, bylo podpořit napadenou zemi.navštívili premiéři České republiky, Polska a Slovinska.

Metsolová oznámila, že míří do Kyjeva, ve čtvrtek večer na Twitteru. Zprávu přivítala řada europoslanců. „Je nesmírně důležité, že tam cestujete. Zůstaňte v bezpečí,“ napsal zástupce klubu Evropské lidové strany Petri Sarvamaa. „Děkujeme za toto odvážné gesto, které je důležitým signálem pro ukrajinský lid,“ uvedla poslankyně Eleonora Eviová z frakce Zelených.

V pátek po příjezdu napsala Metsolová na Twitteru: „Vzdor a odvaha Ukrajinců inspirovaly svět.“