Přední německý novinář měl brát peníze od oligarchy s vazbou na Kreml. Televize NDR zvažuje právní kroky

Události ČT: Skandál kolem německého novináře (zdroj: ČT24)

Německá veřejnoprávní televize NDR zvažuje právní kroky vůči dokumentaristovi Hubertu Seipelovi. Novinář, který je známým expertem na Rusko, získal řadu prestižních cen. Nedávno uniklé finanční dokumenty z Kypru ale ukázaly, že dostal z Ruska za knihy o šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi vyplaceno v přepočtu patnáct milionů korun.

Hubert Seipel byl v Německu považován za novináře, který Rusku rozumí. Měl přímý kontakt k Vladimiru Putinovi. Před deseti lety o něm natočil dokument, několik měsíců ho nepřetržitě doprovázel. Po okupaci Krymu s ním vedl interview.

Seipel psal knihy o Putinovi i o Rusku. Platil za novináře, který Rusko před německým publikem vysvětluje a obhajuje. Zároveň novinář trval na své nestrannosti.

Jenže týdeník Der Spiegel získal z Kypru uniklé dokumenty, které potvrzují opak. „Máme smlouvu z roku 2018 a k ní je připojena poznámka, kus papíru, kde je napsáno: ‚Toto je stejný typ smlouvy jako smlouva z roku 2013‘. A za ní je poznámka: ‚Putin. Životopis‘,“ popsal investigativní novinář týdeníku Bastian Obermayer.

Patnáct milionů od oligarchy

Hubert Seipel měl dostat zaplaceno od ruského oligarchy Alexeje Mordašova, a to nejméně 600 tisíc eur, tedy v přepočtu patnáct milionů korun. Mordašov je většinovým vlastníkem hutní společnosti Severstal, který je kvůli blízkým vazbám na Kreml na západním sankčním seznamu. Seipel už přiznal, že dostával peníze.

„Kdo si vezme 600 tisíc eur od ruského oligarchy, nezveřejní to, a naopak to skrze firmu na Kypru drží v utajení, nemůže o sobě říct, že je skutečně nezávislý. Nemůže být,“ konstatoval Obermayer. 

Renomované nakladatelství Hoffmann und Campe, které Seipelovy knihy vydalo, už jejich prodej zastavilo. Televize NDR, pro kterou Seipel točil dokumenty o Rusku, si nechává zpracovat audit. Zvažuje i případné právní kroky.