Před poškozeným Krymským mostem se tvoří kolony kamionů

Studio 6: Před poškozeným Krymským mostem se tvoří kolony kamionů (zdroj: ČT24)

Až pět dní čekají řidiči kamionů na nalodění na trajekt, který je převeze z okupovaného Krymu do Ruska. Na odbavení jich čeká na letišti u Kerčské úžiny víc než tisícovka. Náhradní dopravu musí použít poté, co most poničily výbuchy, a výrazně tak ztížily spojení s anektovaným poloostrovem. Oprava mostu má být podle nařízení ruské vlády dokončena nejpozději do července příštího roku.

Rusko má nyní kvůli tvořícím se kolonám problém i se zásobováním svých jednotek v Chersonské oblasti. Tam byl nejjednodušší přístup právě z Krymu. Nyní ruské okupační úřady radí jezdit přes okupované části Doněcké a Záporožské oblasti. Ruská armáda ale tyto regiony, na kterých se válčí, nemá pod kontrolou celé.

„Někteří z nás by měli zájem jet přes tyto nové oblasti. Ale nikdo nám neřekne, jak to doopravdy je. Někteří říkají, že ti, co tamtudy jeli, už jsou doma. Ale když jim voláme, tak se ukáže, že ještě vůbec nepřekročili hranice a uvízli tam,“ popisuje na místě řidič kamionu Alexandr Kurolesov. 

„Nemáme teď žádnou jinou možnost. Vezu náklad mrkve a můj kamarád náklad hroznů. Místní úředníci nám řekli, ať se vrátíme na pole a prostě to vysypeme,“ dodal pro Českou televizi. 

Fronty před strategickou spojnicí na okupovaný poloostrov potvrzují i satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies, na kterých je vidět i poškození silniční a železniční části mostu.

Na vozovku nyní mohou podle televizní stanice CNN vjet pouze osobní automobily. Autobusy, dodávky a nákladní vozidla mezi okupovaným Krymským poloostrovem a Ruskem přepravují trajekty. „Co se nákladních vozů týče, situace je extrémně složitá. Trajektový přívoz funguje, ale fronta na tyto nádherné trajekty je čtyři až pět dní,“ uvedl okupační správou dosazený „předseda“ krymského parlamentu Vladimir Konstantinov.

Na ruské straně Kerčského průlivu v úterý čekalo 933 nákladních automobilů, ve středu pak už více než tisíc. V oblasti jsou podle agentury RIA Novosti pro čekající nákladní vozy připravena parkoviště s kapacitou až dva tisíce vozidel.