Polský ústavní soud dal ve sporu o odsouzené poslance za pravdu prezidentovi

Polský ústavní soud dal za pravdu prezidentovi Andrzeji Dudovi ve sporu o platnost zákonů, které přijímal parlament bez dvojice odsouzených a prezidentem omilostněných opozičních poslanců. Soud, který je podle současné proevropské vlády pod kontrolou nynější nacionalistické opozice, svým rozhodnutím podle agentury Reuters patrně prohloubí chaos v polské justici.

Spor o právní postavení bývalého ministra vnitra Mariusze Kamińského a jeho někdejšího náměstka Macieje Wąsika je jedním z mnoha, který s opozicí po svém nástupu vede vláda premiéra Donalda Tuska.

Oba politici opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), která v zemi do loňska vládla dvě volební období, byli odsouzeni za zneužití pravomocí. Konzervativní prezident Duda, který má k PiS blízko, jim v lednu udělil milost. Šéf dolní parlamentní sněmovny Szymon Holownia jim ovšem po omilostnění odmítl vrátit poslanecké mandáty.

Dle vlády jde soud na ruku PiS

Duda prohlásil dvojici zákonů, které parlament schválil bez přítomnosti omilostněného dua politiků, za neplatné. Jeho rozhodnutí nyní potvrdil ústavní soud, podle kterého jsou normy neústavní.

Podle Tuskovy vlády ale ústavní soud v současnosti nedokáže plnit svou roli, neboť v něm působí soudci neoprávněně dosazení minulou vládou PiS a tribunál vydává pouze rozhodnutí v souladu se zájmy této strany. Parlament na jaře přijal usnesení, podle kterého je soud nutno obnovit podle ústavních pravidel za účasti vlády i opozice.

Případ Kamińského a Wąsika sahá až do roku 2007, kdy dvojice stála v čele protikorupční agentury CBA. Za tehdejší zneužití pravomocí je v roce 2015 soud nepravomocně odsoudil, prezident Duda ale oba politiky následně omilostnil. Nejvyšší soud později zpochybnil milost udělenou ještě před pravomocným odsouzením a jiný soud loni v prosinci oba politiky PiS poslal do vězení na dva roky. Policie je v lednu zadržela, načež jim Duda milost udělil znovu.