Duda znovu omilostní dva zadržené politiky. Vybídl generálního prokurátora, aby je pustil z vězení

Horizont ČT24: Kauza zatčených polských poslanců (zdroj: ČT24)

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek ohlásil, že znovu omilostní politiky opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika. Ty policie zadržela v úterý přímo v prezidentském paláci. Stalo se tak poté, co je soud pravomocně odsoudil za někdejší zneužití pravomocí v době, kdy stáli v čele protikorupční agentury. Proti zadržení obou politiků protestovali ve čtvrtek ve Varšavě před polským Sejmem stoupenci PiS.

„Zahajuji proceduru omilostnění,“ řekl podle médií Duda, jenž je spojencem PiS, po setkání s manželkami obou politiků. Prezident již jednou, v roce 2015, oba muže omilostnil, stalo se tak však ještě před tím, než soudy vynesly pravomocný rozsudek.

Ve čtvrtek Duda vybídl generálního prokurátora, kterým je v Polsku ministr spravedlnosti, aby oba muže mezitím propustil na svobodu z vězení, kde zahájili hladovku.

V centru Varšavy se na demonstraci svolané opoziční PiS sešli odpůrci kroků nové vlády Donalda Tuska. Demonstrace měla původně protestovat proti změnám ve vedení polských veřejnoprávních médií, která PiS během své vlády v uplynulých osmi letech ovládala. Později k tomu přibyl další důvod – protest proti zadržení dvou zmíněných politiků.

Akce pod heslem „na obranu svobody slova, médií a demokracie“ se konala před sídlem Sejmu, dolní komory parlamentu, později se přesunula před Úřad vlády. Zatímco organizátoři hovořili o sto tisících až třech stech tisících demonstrantech, varšavská radnice odhadla jejich počet na pětatřicet tisíc, upozornil server Wirtualna Polska na výrazný rozdíl v odhadech. Zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos k tomu uvedl, že organizátoři si dali za cíl, aby účastníků bylo nejméně dvacet tisíc.

Zpravodaj Papadopulos o opoziční demonstraci před budovou Sejmu (zdroj: ČT24)

Případ Kamińského a Wąsika sahá až do roku 2007, kdy stáli v čele protikorupční agentury CBA. Za tehdejší zneužití pravomocí je v roce 2015 soud nepravomocně odsoudil, prezident Duda ale oba politiky následně omilostnil. Nejvyšší soud později zpochybnil milost udělenou ještě před pravomocným odsouzením a jiný soud loni v prosinci oba politiky PiS poslal do vězení na dva roky.

Kamiński se mezitím stal ministrem vnitra ve vládě PiS a Wąsik jeho náměstkem. Loni v říjnových volbách, ve kterých PiS ztratila moc, byli zvoleni poslanci, avšak jejich mandáty na základě nového odsouzení podle šéfa sněmovny zanikly. Opozice je označuje za „politické vězně“ nové polské vlády.

Právní expert Mikolaj Malecki z krakovské Jagellonské univerzity podle serveru Wirtualna Polska vybídl veřejnost, aby se „nenechala nachytat“ prezidentovým počínáním. Duda podle něj hovoří o časově náročné proceduře omilostnění podle trestního práva a celou věc „svalil na bedra generálního prokurátora a na soudy“, jakkoli Kamiński a Wąsik nesplňují předpoklady pro toto omilostnění. Duda však podle experta nevyužil vlastní ústavní pravomoc okamžitě udělit milost a pro delší proceduru se rozhodl, aby dále mohl rozehrávat politickou hru a mluvit o politických vězních.

Portál onet.pl napsal, že ministr spravedlnosti a generální prokurátor Adam Bodnar určitě Kamińského s Wąsikem v nejbližších hodinách z vězení nepropustí. Rozhodl se prý „v této věci nespěchat“, což podle onetu znamená, že oba poslanci mohou ve vězení strávit ještě několik dalších dnů.

Tato kauza končí, soudí Lebduška

Chystaná milost však může podle analytika Michala Lebdušky z Asociace pro mezinárodní otázky přispět ke snížení napětí v Polsku a k vyjasnění situace, byť politický spor potrvá. „Celá tato záležitost bude vyřešena, tím tato kauza končí.“

Analytik se domnívá, že Duda se novou milostí přiznal k chybě při prvním udělení milosti – byť prezident tuto interpretaci odmítá. „Oba politici ztrácí poslanecký mandát, přestože to PiS odmítá. V tomhle smyslu tam konflikt ještě bude,“ řekl Lebduška. Nevyloučil také, že zejména Kamiński může být ještě vyšetřován v jiných kauzách.

Současný premiér Donald Tusk (Občanská platforma) aktuální situaci označil jako právní chaos a mocenskou dualitu. Lebduška s tímto jeho hodnocením souhlasí. „Je to skutečně velký chaos a je to způsobené tím, jak Právo a spravedlnost od roku 2015 vládlo.“ Současné situaci se podle něj dalo zabránit například tím, pokud by se s milostí počkalo na pravomocné odsouzení. Podobných zpochybnitelných kroků vidí více, například při obsazování Ústavního soudu.

Analytik Lebduška hovořil o opozičních demonstracích v Polsku (zdroj: ČT24)

Uškodí konfrontační styl straně Právo a spravedlnost?

Lebduška také očekával, že PiS zvolí po ztrátě vlády konfrontační styl. Dodal, že současná demonstrace ve Varšavě nevypovídá o změně politických nálad ve společnosti. Naopak se odkázal na čerstvé průzkumy, podle nichž by současná Tuskova vláda ještě posílila. Domnívá se, že aktuální radikální rétorika PiS bude vyhovovat jejímu tvrdému jádru, zatímco její umírněné stoupence bude naopak odrazovat. „Myslím si, že tato politika je spíše kontraproduktivní,“ doplnil Lebduška.

Zmínil i silnou roli prezidenta Dudy, jenž disponuje právem veta, které nemůže Tuskova vláda v Sejmu přehlasovat. Obě strany tak spolu budou muset nějak koexistovat až do prezidentských voleb v příštím roce. Už nyní se střetávají například v otázce další podoby veřejnoprávních médií či u rozpočtu na letošní rok.