Poláci našli na Volyni masový hrob z války, podle nich jde o oběti ukrajinských nacionalistů

Události ČT: Poláci našli na Volyni masový hrob z války (zdroj: ČT24)

Polští badatelé odkryli masový hrob civilistů v ukrajinské vsi Pužniki. Podle nich jde o oběti ukrajinských nacionalistů z období druhé světové války. Podobných míst má být v oblasti Volyně více, k řadě z nich se ale historici nedostanou. Varšava tvrdí, že jim to Kyjev neumožňuje. Pohledy obou stran na takzvaný volyňský masakr se různí a stále dopadají na vzájemné vztahy.

Stopy polského osídlení jsou na západní Ukrajině stále patrné a tragické osudy jeho příslušníků za druhé světové války dodnes vrhají stín na vztahy obou zemí. Poprvé po devíti letech se v této části Ukrajiny podařilo objevit masový hrob polských obětí.

Z polské vesnice Pužniki už nezbyly ani domy. Jediné, co původní osídlení ještě připomíná, je cedule s nápisem Vzpomínáme.

Ve vedlejší vesnici Zalesja lidé o zvěrstvech páchaných na Polácích slyšeli z vyprávění starších sousedů. „Co se tehdy dělo, bylo nespravedlivé. Myslím si, že to nebylo správné. Člověk by měl mít přece právo na život,“ říká obyvatelka Halina. „Bylo to prostě nedorozumění. Musíme za tím udělat tlustou čáru,“ dodává Zinovji.

Rozdílné pohledy

Ukrajinská povstalecká armáda (UPA) v nacisty okupované Volyni mezi únorem roku 1943 a 1944 vyháněla a masakrovala civilní polské obyvatelstvo. Historici se v pohledu na tehdejší činnost UPA ostře rozcházejí. 

„Symboliku UPA, která se doteď na Ukrajině vyskytuje, nechápeme. Ukrajinský nacionalismus tehdy způsobil smrt sta tisíc Poláků,“ tvrdí badatel Rafał Leśkiewicz z polského Institutu národní paměti.

„Na západě vnímají Ukrajinskou povstaleckou armádu skrze sovětskou a teď ruskou propagandu,“ tvrdí Volodymyr Vjatrovyč, ukrajinský nacionalista a bývalý ředitel ukrajinského Institutu národní paměti. 

Památník volyňského masakru je každým rokem místem piety. Od nástupu polské konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) k moci se téma stalo mnohem více politickým a vyhrotilo se. Po plnohodnotné ruské invazi na Ukrajinu z loňského února utichlo jen na chvíli.

Kyjev volyňský masakr nikdy neuznal za genocidu, jak požaduje polská vláda. Ukrajinští nacionalisté argumentují, že i Poláci páchali během druhé světové války zvěrstva na Ukrajincích.