Po střelbě v centru Bruselu zemřeli dva švédští fanoušci, útočník je na útěku

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli večer nejméně dva lidé a další utrpěl zranění. Útočník, který po nich pálil na ulici, vykřikoval islamistická hesla a večer byl stále na útěku. Informují o tom belgická média s tím, že oběťmi jsou dva švédští fotbaloví fanoušci. Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem, úřady zvýšily stupeň varování. Zároveň byl kvůli útoku předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.

Vyšetřování se ujala federální prokuratura zabývající se teroristickými činy, uvedla agentura AFP. Belgie zvýšila stupeň varování před terorismem, napsal web Sudinfo.be. V Bruselu tak podle agentury AP nyní platí nejvyšší stupeň varování před terorismem, pro zbytek země pak druhý nejvyšší.

„Právě jsem vyjádřil upřímnou soustrast švédskému premiérovi po dnešním večerním hrozivém útoku na švédské občany v Bruselu… Jako blízcí partneři bojujeme proti terorismu společně,“ uvedl De Croo na síti X.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za čin islámského terorismu. Švédský ministr spravedlnosti Gunnar Stromer mluvil podle agentury Reuters o hrozné zprávě a dodal, že Stockholm intenzivně zjišťuje podrobnosti. Útok odsoudila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Střelba se podle médií ozvala kolem 19:15 SELČ u náměstí Sainctelette nacházejícího se asi kilometr severně od historického centra belgické metropole. Média s odvoláním na záběry z videa poskytnutého svědkem události uvádějí, že muž v oranžové vestě a helmě nejprve vypálil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a pak střílel na lidi jedoucí v taxi. Podle svědků webu Sudinfo.be při činu vykřikoval heslo Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Poté ujel na motorce. Portál později s odvoláním na své zdroje napsal, že útočníka policie znala a vedla jej na seznamu potenciálních radikálů.

Kvalifikační zápas se Švédskem

Mrtvými jsou podle zdrojů Sudinfo.be dva švédští fotbaloví fanoušci, kteří do Bruselu přijeli na kvalifikační zápas svého týmu s Belgií o postup na mistrovství Evropy. Podle švédské televize TV6 o přestávce zápasu švédští fotbalisté oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí, a belgický tým s tím souhlasil.

„Obě mužstva se spolu s UEFA dohodla, že se zápas nedohraje. To, co se stalo, je mimořádně vážné. Je strašné slyšet, že dva naši fanoušci zemřeli,“ uvedl pro média prezident švédského svazu Fredrik Reinfeldt.

Belgická prokuratura sdělila, že nic nenaznačuje, že by dnešní útok souvisel s aktuální situací v Izraeli. Izraelské síly podnikají nálety na Pásmo Gazy po rozsáhlém útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael.