Pařížané se budou moci po sto letech koupat v Seině. Kvůli olympiádě město upravuje kanalizaci

Horizont ČT24: Do Seiny v Paříži se vrátí plavci (zdroj: ČT24)

Pařížská radnice se chystá na zrušení sto let starého zákazu koupání v Seině. Kvůli zastaralé kanalizaci se do vody dostávalo obrovské množství chemikálií a fekálních bakterií. Mohutné investice před blížící se olympiádou ale mají řeku vrátit plavcům.

Pařížská radnice zakázala kvůli šířícím se zdravotním problémům vstup do Seiny v roce 1923. Výjimkou byly tradiční závody na Vánoce, i ty ale po druhé světové válce skončily. 

„Samozřejmě, že se v Seině vykoupu, ale až příští rok. Snažím se zvýšit napětí. Velké investice nám umožní žít ve městě, ve kterém jednou teploty vyšplhají na padesát stupňů Celsia. V takovém případě bude město neobyvatelné, pokud neprovedeme nezbytné úpravy,“ uvedla nynější starostka Paříže Anne Hidalgová.

Hlavním problémem je zastaralý systém. Jednotlivé kanály svádějí odpad do čističek, jenže při vydatných deštích se s nimi smíchají srážky. Voda, kterou stoky nezvládnou pobrat, vytéká volně do řeky. Zabránit tomu má nová podzemní záchytná nádrž o objemu padesát milionů litrů, kterou Paříž buduje skoro za jednu a půl miliardy eur.

„Účelem nádrže je zachytit dešťovou vodu předtím, než vyteče do Seiny. Po dešti ji s pomocí čerpacího systému pošleme do čisticí stanice,“ popsal vedoucí rekonstrukce pařížské kanalizace Samuel Colin-Canivez.

Nevylučuje sice zcela výjimečné okamžiky, kdy část odpadních vod z nádrže skončí v řece, ale ty podle něj budou vzácné a Seina se v tu chvíli plavcům uzavře.

V řece přibylo ryb

Seina se od šedesátých let hodně proměnila. Tehdy byl pohyb v jejích vodách nebezpečný nejen pro lidské plavce. Zbyly tam jen tři druhy ryb.

Až v následující dekádě se vše začalo obracet k lepšímu, hlavně díky stavbě nových čističek a ekologickým pravidlům v průmyslu. Dnes je rybích druhů v řece pětatřicet. 

„Celá desetiletí jsme se o stav Seiny příliš nestarali. Teprve v sedmdesátých letech minulého století začalo větší úsilí. Dnes jsme téměř dosáhli stavu, kdy se v ní dá koupat,“ dodal hydrolog Sorbonnské univerzity Jean-Marie Mouchel.

Seinu otestují olympionici

Už příští léto čeká Seinu a nový kanalizační systém zatěžkávací zkouška, neboť se do Paříže už potřetí vrátí olympiáda následovaná paralympiádou. Řeka se stane nejen dějištěm grandiózního zahajovacího ceremoniálu, kdy flotila 160 lodí poveze deset tisíc sportovců po šest kilometrů dlouhém úseku k Eiffelově věži. Bude také sportovištěm pro triatlon, paratriatlon a dálkové plavání.

Jakmile odjedou sportovci, budou moct na řeku vyrazit i místní milovníci městského koupání. Již dvacet let mohou Pařížané navštěvovat městské pláže, kde jsou úseky nábřeží upraveny tak, aby na nich byl písek i slunečníky. V roce 2017 bylo koupání povoleno pouze na severu města na kanálu Canal de l'Ourcq.

Nyní starostka Hidalgová představila tři místa na Seině, která budou od léta 2025 otevřena i pro veřejné koupání. Nacházejí se v centru Paříže poblíž ostrova Île Saint-Louis a na východním a západním konci města.