TÉMA

Paralympijské hry

Vše, co mi znovu šlo, mi dodalo sebevědomí, řekl účastník StarDance s protézou nohy

Jiří Ježek šestkrát vyhrál paralympiádu, šestkát byl mistrem světa. Posouval světové rekordy i jako první hendikepovaný cyklista jel etapu Tour de France. Po konci kariéry se věnuje mimo jiné sportovní žurnalistice a teď bude prvním účastníkem s handicapem taneční soutěže StarDance. Tančit bude s protézou dolní končetiny. Naučit se ovládat protézu je výzva pro každého, kdo přijde o končetinu. Jen v Evropské unii je víc než tři miliony lidí s hendikepem. Naštěstí nové výrobní postupy – jako je 3D tisk – jim to ulehčují.
21. 4. 2024|

Pařížané se budou moci po sto letech koupat v Seině. Kvůli olympiádě město upravuje kanalizaci

Pařížská radnice se chystá na zrušení sto let starého zákazu koupání v Seině. Kvůli zastaralé kanalizaci se do vody dostávalo obrovské množství chemikálií a fekálních bakterií. Mohutné investice před blížící se olympiádou ale mají řeku vrátit plavcům.
25. 7. 2023|

Při bombovém útoku přišel irácký fotbalista o nohu. Naději našel v paralympijském basketbalu

Násilí v Iráku zanechalo šrámy mnoha lidem. Při jednom z útoků, které byly kdysi na denním pořádku, přišel o nohu slibný fotbalista iráckého prvoligového klubu. Novou naději Ahmed Naser našel v iráckém týmu paralympijských basketbalistů. Problém mu ale dělají návštěvy lékaře a další každodenní činnosti, v zemi totiž chybí bezbariérové přístupy.
22. 3. 2023|