Záchranář zvířat z Vysočiny dostal divokou kartu na účast v paralympiádě

Události v regionech: Paralympionik se chystá do Paříže (zdroj: ČT24)

Vladimír Votřel z Vysočiny se chystá na paralympiádu do Paříže. Přestože trpí roztroušenou sklerózou, věnuje se záchraně zvířat. Jeho příběh zaujal i olympijskou komisi. Pro disciplínu para-drezura mu udělila divokou kartu.

Každý den jezdí Vladimír Votřel po Vysočině, vyzvedává zraněná zvířata, aby je převezl do záchranné stanice v Pavlově. „Když vidíte, jak dokážou v přírodě bojovat se svým handicapem nebo se svojí nemocí, dalo mi to hodně ponaučení o tom, jak mám přistupovat i ke svojí nemoci,“ řekl.

Od osmnácti let trpí roztroušenou sklerózou. O zvířata se stará, i když má sám s pohybem problémy. Aby se udržel v dobré fyzické i psychické kondici, začal před deseti lety jezdit na koni. Se svým zvířecím parťákem Broukem se teď dostal až na paralympiádu.

Spolu s parajezdcem trénuje i jeho tým. Pomáhá s přípravou koně i úboru. „Mně prokluzují ruce, tak mám udělané na otěžích uzly. Ještě můžu ovládat koně hlasem,“ popsal Votřel.

V nohách nemá cit, a protože má problém i se stabilitou, jezdí na rozdíl od klasické drezury jenom krokem. „Ta porota nemá vůbec vnímat to, že ten člověk je nějakým způsobem handicapovaný. Ona se dívá na toho koně. A perfektní předvedení linií,“ vysvětlila trenérka Irena Plánková.

Co nejhezčí sestavu se svým koněm Vladimír Votřel předvede a o titul vítěze paralympijských her v Paříži se utká 3. září.