Pandemie ve světě: Počet nakažených v Indii rekordně vzrostl. Nákaza se dál šíří i v Německu

V Indii opět rekordně stoupl počet lidí nakažených koronavirem. Za posledních 24 hodin přibylo 234 692 případů infekce a dalších 1341 pacientů po nákaze zemřelo, informovala agentura Reuters s odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví. V metropoli Dillí začala víkendová uzávěra. Počty nakažených rostou i v Německu, obzvlášt jich přibývá v mladších věkových skupinách. Itálie chystá od 26. dubna uvolnění přísných opatření, od května plánuje návrat diváků na sportovní stadiony. Celosvětově má koronavirus na svědomí už tři miliony obětí.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

V druhé nejlidnatější zemi světa Indii, která má 1,3 miliardy obyvatel, se od začátku pandemie infikovalo téměř 14,5 milionu lidí, což je nejvíce po USA. Po nákaze koronavirem v zemi zemřelo 175 649 osob.

Indie eviduje vysoké počty nově nakažených již několik dní. V pátek oznámila 217 353 nových infekcí. Při přepočtu denních přírůstků na sto tisíc obyvatel přibývá v Indii zhruba desetkrát méně nakažených za den než v České republice v lednu, kdy epidemie vrcholila. V přepočtu na obyvatele ale Indie provedla od začátku pandemie téměř osmkrát méně testů, než bylo provedeno v Česku.

V metropoli Dillí budou nyní o víkendech platit přísnější opatření s cílem zastavit šíření viru. Uzavřena zůstanou nákupní centra, tělocvičny, restaurace či některá tržiště, v provozu budou jen základní služby. Uzávěra začala platit o půlnoci. Tvrdá omezení přijala v poslední době řada oblastí v Indii, plošný lockdown ale federální vláda nevyhlásila.

Růst počtu nakažených pokračuje i v Německu. To zaznamenalo za uplynulý den dalších 23 804 případů koronavirové nákazy a 219 úmrtí infikovaných lidí, vyplývá z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). „Po přechodném poklesu počtu případů o velikonočních svátcích pokračuje prudký nárůst,“ uvedl v sobotu. Obzvlášť výrazně nyní přibývá nemocných v mladších věkových skupinách.

Celoněmecký počet nových případů nákazy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní stoupl na 160,7 z pátečních 160,1. Před měsícem činil 99,9. Sedmidenní reprodukční číslo v Německu momentálně činí 1,24, předchozí den bylo na hodnotě 1,18. Znamená to, že sto infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba 124 dalších. Pokud je číslo dlouhodobě nad hodnotou jedna, má se za to, že nákaza sílí. 

Itálie plánuje od 26. dubna uvolnění přísných koronavirových opatření, v celé zemi bude od toho data opět možné bez omezení provozovat všechny kontaktní sporty. Tamní vláda také rozhodla, že od 1. května se mohou začít na stadiony vracet fanoušci – do hlediště jich bude v první fázi smět tisícovka. 

S přítomností diváků se počítá i pro halové sportovní akce. Na oficiální soutěže schválené italským olympijským výborem bude mít přístup až 500 fanoušků. 

Koronavirus má na svědomí už tři miliony obětí

Ze sobotních údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) vyplývá, že celosvětový počet úmrtí souvisejících s nemocí covid-19 přesáhl tři miliony. Agentura Reuters na základě vlastních propočtů ohlásila překročení této hranice už v pondělí. Nejvíce obětí podle JHU evidují Spojené státy, Brazílie, Mexiko, Indie a Británie.

Aktuální údaje JHU rovněž ukázaly, že ve světě se už potvrdilo téměř 140 milionů případů nákazy koronavirem. V USA, Indii a Brazílii počet potvrzených případů překročil desetimilionovou hranici.