Odveta za chemický útok v Sýrii? Na Radu bezpečnosti OSN nebereme ohled, sdělila velvyslankyně USA

Při údajném chemickém útoku na syrské město Dúmá zahynulo v sobotu nejméně šedesát lidí a přes tisíc dalších bylo zraněno, sdělili záchranáři ze syrského Svazu zdravotnických a pomocných organizací (UOSSM). Velvyslankyně USA na schůzce Rady bezpečnosti OSN sdělila, že Washington na chemický útok v Sýrii odpoví bez ohledu na to, co Rada udělá. Šéf ruské diplomacie předtím oznámil, že ruští specialisté v místě útoku žádné stopy použití chemických zbraní nenalezli.

Víkendovými událostmi v Dúmě se zabývala Rada bezpečnosti OSN na své mimořádné schůzi.„Tento okamžik se do historie zapíše buď jako moment, kdy Rada bezpečnosti splní svou povinnost, nebo ukáže naprosté selhání při ochraně syrského lidu,“ uvedla americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

Zmocněnec OSN pro Sýrii a ruský zástupce při OSN vyzvali k rychlému a nezávislému vyšetření údajného chemického útoku. Zástupce Ruska zároveň varoval, že případný americký útok v Sýrii by měl „vážné následky“.

Počet mrtvých a zraněných patrně v Dúmě není konečný. „Počet obětí se zvyšuje s tím, jak se záchranáři dostávají do míst v podzemí, kam pronikl plyn a kde hledaly útočiště stovky rodin,“ uvedl svaz v prohlášení.

Podle záchranářů z organizace označované jako Bílé přilby se Dúmá kontrolovaná radikály stala terčem chemického útoku vládních sil prezidenta Bašára Asada.

Režim v Damašku ale použití chemických zbraní popřel, stejně jako Rusko a Írán, tedy spojenci syrské vlády. „Naši vojenští specialisté už tam byli. Nenašli žádnou stopu chlóru nebo jakékoli jiné chemikálie použité proti civilistům,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že je nesprávné a nebezpečné vyvozovat ohledně incidentu jakékoli závěry, když vyšetřování ještě neskončilo.

Americký úder Mattis nevylučuje

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) oznámila, že zahájila vyšetřování útoku. Americký ministr obrany James Mattis dříve uvedl, že je nutné zvážit další kroky, pokud se použití chemických zbraní potvrdí. Postup bude Washington konzultovat se svými spojenci a partnery v NATO. Možnost odvety v podobě amerického náletu na pozice syrské armády americký ministr obrany prozatím nevyloučil.

USA, Francie či Německo útok odsoudily

Incident odsoudila řada zemí, včetně USA, ale i Německa, Británie, Francie a států Perského zálivu. „Vidíme, že stejně jako před rokem v případě (vesnice) Chán Šajchún okolnosti ukazují na zodpovědnost Asadova režimu,“ uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert s odkazem na loňský útok chemickými zbraněmi, který si vyžádal nejméně 87 obětí.

Rusko podle Německa musí přestat blokovat Radu bezpečnosti OSN a umožnit vyšetření chemických útoků. 

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona analýzy potvrzují použití chemických zbraní. Obě země budou podle nich spolupracovat na tom, aby původce nesl za útok zodpovědnost. Trump chce o reakci rozhodnout nejpozději do dvou dnů.

Mluvčí Evropské diplomatické služby Maja Kocijančičová sdělila, že na základě dosavadních zpráv z několika zdrojů je možné konstatovat, že za útok nese odpovědnost syrský režim. 

Město Dúmá se nachází v oblasti východní Ghúta u Damašku. Z východní Ghúty se v minulých dnech evakuovala většina povstaleckých skupin, v Dúmě ale zůstávají povstalci ze skupiny Džajš al-Islám. V neděli byla ohlášena dohoda rebelů a Damašku ohledně evakuace povstalců a jejich rodin a dalších civilistů.

Syrská státní média podle agentury AP uvedla, že z Dúmy od neděle odešly desítky civilistů, které Džajš al-Islám držel v zajetí od roku 2013. Jejich propuštění je podle AP součástí zmíněné dohody.