Rusko odmítlo v OSN rezoluci k útoku chemií v Sýrii. USA hovoří o možnosti zásahu

Rusko je proti rezoluci k útoku v Idlibu (zdroj: ČT24)

Návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která odsuzuje úterní chemický útok v Sýrii s až stovkou obětí na životech, považuje Rusko za nepřijatelný. Rezoluce vypracovaná Spojenými státy, Francií a Británií po Damašku požaduje, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli. Zároveň hrozí sankcemi v případě potvrzení, že v Sýrii byly k útoku použity otravné látky.

V reakci na útok mimořádně zasedla Rada bezpečnosti OSN. Rusko jako stálý člen RB OSN může rezoluci vetovat, což učinilo i v předchozích případech, kdy byl text namířen proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada. Moskva naznačila, že přijde s vlastním návrhem, který bude požadovat součinnost povstalců v oblasti. Podle Ruska totiž explodoval sklad chemikálií držený rebely.

„Nedomníváme se, že má smysl přijmout usnesení o útoku chemickými zbraněmi v jeho současné podobě,“ řekla podle agentury Interfax mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, podle níž se návrh neopírá o věrohodné údaje.

Francouzský prezident Francois Hollande vyzval k tomu, aby sankce proti vládnoucímu syrskému režimu byly přijaty. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Asada za vraha. „Asade, vrahu! Jak budeš moci uniknout prokletí (obětí)?“ prohlásil Erdogan na jednom shromáždění.  

Velvyslankyně USA v OSN Nikki Haleyová předtím v souvislosti s útokem ostře kritizovala Rusko, že nedokáže krotit svého syrského spojence. „Kolik dětí ještě bude muset zemřít, než se Rusko začne zajímat?“ tázala se diplomatka na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Útok v Idlibu donutil Trumpa přehodnotit postoj k syrskému režimu (zdroj: ČT24)

USA by mohly jednat samy, podle Trumpa došlo k překročení mezí

Velvyslankyně upozornila, že USA se mohou odhodlat kvůli incidentu k jednostranné akci, pokud s tím OSN nic neudělá. „Když OSN stále selhává ve své povinnosti jednat kolektivně, nastávají časy v existenci států, kdy jsou nuceny podniknout svou vlastní akci,“ prohlásila Haleyová.

Nikki Haleyová ukázala na zasedání Rady bezpečnosti fotografie obětí útoku v Idlibu
Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump považuje úterní chemický útok v Sýrii za „děsivý a nepopsatelný“. „Je to hrůzná urážka lidstva,“ řekl Trump podle agentury Reuters při setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Oválné pracovně Bílého domu. 

Podle Trumpa byly útokem „překročeny mnohé meze“. Svůj postoj k syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a k Sýrii obecně prý americký prezident „hodně moc změnil“. „Tyto ohavné činy Asadova režimu nelze tolerovat,“ prohlásil Trump. Zahynuli podle něho nevinní lidé, včetně žen a dětí, „a dokonce krásných malých miminek“.

Trump v této souvislosti opět kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, že vůči Asadovu režimu použil jen „planých hrozeb“, když se zjistilo, že chemické zbraně používá. Demokratičtí senátoři jej na oplátku kritizovali, že se při odsouzení chemického útoku ani slovem nezmínil o odpovědnosti Ruska, které jako spojenec Asadova režimu hájí zájmy nynější vlády této blízkovýchodní země.

Asadův režim i Rusko odpovědnost odmítají

Rezoluce se týká útoku s údajně chemickými zbraněmi na syrský Chán Šajchún. Podle svazu syrských záchranných organizací (UOSSM) si útok vyžádal nejméně 100 obětí a 400 zraněných. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) dnes uvedla, že po útoku zemřelo 72 lidí, včetně 20 dětí a 17 žen.

Podle SOHR na město útočila buď syrská armáda, nebo její spojenec Rusko, jejichž letadla na město prý shodila toxický plyn. Rusko i Sýrie takový útok popírají. Moskva navíc tvrdí, že plyn zřejmě unikl při explozi chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Povstalci prohlášení Ruska popřeli.

Arabista Veselý: Situace nasvědčuje tomu, že útočil syrský režim (zdroj: ČT24)

Nejmenovaný americký činitel agentuře Reuters řekl, že ruská tvrzení se „neslučují s realitou“. Další zdroj, který si rovněž nepřál být jmenován, dodal, že v místě neexistoval žádný sklad rebelů s chemickým materiálem.

Podle hromadících se svědectví z místa tragédie je za útok odpovědné syrské vojenské letectvo. Podle zdroje citovaného Reuters shodil syrský letoun čtyři bomby - tři konvenční, které vybuchly běžným způsobem, a jednu, která hlučně neexplodovala. Nad místem dopadu se ale vytvořil sloup bílého dýmu.

Zaorálek: Nemůžeme označit viníka, pokud nemáme důkazy

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek před ukvapeným ukázáním na viníka útoku varuje. Podle analýz zpracovaných českými zpravodajskými službami prý existuje hned několik možných scénářů, co se v Idlibu odehrálo. „A v tuto chvíli je dost těžké říci, který z nich je přesný, protože k tomu chybí další informace. Abych uvedl příklad – podle jedné z našich tajných služeb byl únik (otravného plynu, pozn. red.) v 6:30 ráno, ale ten nálet až v 11:30,“ sdělil Zaorálek.

Podle něj se informace české diplomacie opírají i o zprávy od české velvyslankyně v Damašku Evy Filipi. Už dříve ministr prohlásil, že pokud se ukáže, že za útokem stojí režim prezidenta Asada, je třeba přistoupit k ráznému kroku. O odvolání velvyslankyně Filipi ale zatím spekulovat nechce. „Odpověď bude odpovídat tomu, co se zjistí. (…) Ale vzhledem k tomu, že odpovědí je víc, není dovoleno spekulovat. A nemůžeme označit viníka, pokud nemáme evidenci.“

Zaorálek: Existuje více scénářů, co se v Idlibu stalo (zdroj: ČT24)

Svět pošle Sýrii miliardy dolarů

Šesti miliardami dolarů (152 miliardami korun) slíbili účastníci dnešní dárcovské konference v Bruselu přispět letos na pomoc válkou zmítané Sýrii. Boje v blízkovýchodní zemi si vyžádaly už 400 tisíc obětí. 

Miliardy dolarů od dárců ze sedmi desítek zemí mají být letos použity nejen na pomoc obyvatelům přímo v Sýrii, ale i syrským uprchlíkům usazeným zejména v okolních zemích. Například Česko podle ministra Zaorálka poskytne 224 milionů korun.