Ochránci lidských práv dostali v Číně vysoké tresty za podvracení státní moci

V Číně odsoudili k dlouhým trestům vězení dva známé obránce lidských práv. Sü Č'-jung dostal u soudu ve městě Lin-šu trest čtrnáct let odnětí svobody, Ting Ťia-siovi uložil trest dvanáct let za mřížemi, informovala s odvoláním na organizaci Human Rights Watch agentura AFP. Oba právníky soud shledal vinnými z „podvracení státní moci“.

Padesátiletý Sü a o pět let starší Ting jsou představiteli takzvaného Hnutí nových občanů, které kritizuje korupci v Číně, požaduje větší transparentnost majetkových poměrů úředníků a reformu ústavy.

Oba byli zadrženi během kampaně zaměřené proti právníkům a aktivistům z let 2019 a 2020. Sü i Ting už několik let ve vězení strávili.

Tingova žena, která žije ve Spojených státech, agentuře Reuters řekla, že nemá o rozsudku bližší informace: „Jejich právníci mají zakázáno zveřejnit dokumenty s verdiktem. Neodvážili se ani prozradit, kde byli odsouzeni a na základě jakých obvinění.“

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv rozsudek kritizují a vyzývají, aby Čína Süa i Tinga propustila.

V únoru 2020 napsal Sü otevřený dopis, v němž vyzval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby odstoupil. Vyčítal mu především způsob řešení krizových situací, včetně hongkongských prodemokratických protestů a začátku covidové pandemie.