Obyvatelé ostřelovaných pohraničních oblastí hledají azyl v Charkově

Události: Ruské ostřelování Charkovské oblasti (zdroj: ČT24)

Domovy museli kvůli ostřelování v posledních týdnech opustit také lidé v Charkovské oblasti. Útočiště našli uprchlíci mimo jiné v jejím centru – v budově bývalých vysokoškolských kolejí. I tam je přitom stále ohrožují ruské rakety a drony. Provozovatelé těchto ubytovacích zařízení proto povolili natáčení jen ve vnitřních prostorách. Reportáž připravil zpravodaj ČT Jan Řápek.

Podobných azylových domů jsou jen po Charkově desítky. Některé spravuje přímo město, jiné jsou soukromé. Dobrovolníci lidem nabízejí zdravotnickou i psychologickou péči. Některým pak pomáhají s vyřízením dokladů.

V budovách dříve žili vysokoškolští studenti, teď se do kolejí přemístilo na 180 vnitřních uprchlíků. Se zásobováním pomáhají humanitární organizace.

V jedné budově se může dočasně ubytovat až 75 lidí. Někteří tu zůstanou jen na pár dnů, jiní se ale zdrží i dva měsíce.

Vitalij sem dorazil před pár týdny z ostřelované Doněcké oblasti, Valentina přišla v červenci z okolí Izjumu. Shodují se, že v pohraničí už se nedá zůstávat. „Mnoho domů je zničených, vypálených. Začali už umírat civilisté,“ řekla Valentina, obyvatelka azylového domu.