Novopetrivka prošla hrůzou ruské okupace. Teď tam Češi pomohli postavit vodojem

Události: Nový vodojem v Novopetrivce (zdroj: ČT24)

Jednou z obětí války v jihoukrajinské Novopetrivce se stal vodojem, což připravilo obyvatele o vodu. Nyní tam díky české pomoci roste nový. Na místě natáčel štáb ČT zpravodajky Barbory Maxové.

Na počátku invaze tu ruská střela zničila vodojem zásobující stovky rodin. Díky českým dárcům se tu nyní postavil nový. „Pro mě je hezké vidět ty věci konkrétně, nejen o nich číst a vidět tabulky. A jestli se všechno povede, poteče voda jako před válkou,“ řekl ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Nový vodojem pomůže jen s užitkovou vodou. Ta pitná v obci stále chybí. Obyvatelé jsou stále závislí na humanitárních pracovnících. „Čistou vodu na pití a na vaření dostanou na týden v lahvích,“ řekl Serhij Persoňko z širokivské vesnické správy.

„Kvalita vody se musí zlepšit. Zřídíme tu čističku. Organizace se tomu hodně věnuje,“ řekla mediální koordinátorka ukrajinské mise Člověka v tísni Alyona Budagovská.

Nedostatek vody je přitom jen střípkem v utrpení, kterým si místní museli projít, uvedla zpravodajka ČT. Novopetrivka byla osm měsíců pod ruskou okupací. Brutalitu války stále připomínají trosky domů. Cesta pěšky z vesnice může přinést smrt. Nepřítel do okolí položil miny. Odstranit se je podařilo zatím jen zhruba ze dvou třetin.

Před ruskou invazí v Novopetrivce žilo asi 1200 lidí. Brutální boje a dlouhá ruská okupace vyhnaly asi polovinu populace, uvedla Maxová.

Během okupace tu umučili dvanáct civilistů. V malé obci řádili hlavně čečenští kadyrovci. „Byli hrozně divocí. Mysleli si, že je to město a ne vesnice. Asfalt a pouliční osvětlení je překvapily. Bylo to hodně těžké, hodně lidí zemřelo,“ řekla starostka Novopetrivky Valentyna Vasilejivna Kasapová.

I jejího manžela během okupace po brutálním zacházení zavraždili. Jeho tělo nalezli zahrabané v zemi měsíc po osvobození vesnice. Navzdory bolestné minulosti a dvou letech ruské agrese Valentyna stále věří, že se opět vrátí do jejího domova mír stejně jako zoufale chybějící voda, dodala Maxová.