Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového mohlo stát, řekl Trump po obžalobě

Trump odmítl obvinění (zdroj: ČT24)

Bývalý prezident USA Donald Trump prohlásil, že se ničeho nedopustil. Řekl to ve svém prvním projevu poté, co byl v úterý jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován, Jediným zločinem podle něj je to, že neohroženě bránil USA před lidmi, kteří se je snaží zničit. Řekl také, že si nikdy nemyslel, že by se něco takového v Americe mohlo stát. Spojené státy jsou podle něj na cestě do pekla a celý svět se jim směje. Trump se podle vyšetřovatelů snažil nezákonně ovlivnit prezidentské volby v roce 2016 a falšoval obchodní záznamy.

Šestasedmdesátiletý politik, který se bude příští rok opět ucházet o zvolení prezidentem, projev přednesl ve svém floridském sídle Mar-a-Lago.

Znovu zaútočil na newyorského prokurátora Alvina Bragga, který má jeho případ na starosti. Obvinil ho z „masivního zasahování do voleb“ a z toho, že ho chtěl „dostat za každou cenu“ ještě předtím, než o něm a o případu cokoliv věděl. Stovky přítomných politikových příznivců na to reagovaly bučením.

Zábrany miliardář neměl ani ve vyjádřeních týkajících se soudce Juana Merchana, přestože ten ho v úterý napomenul kvůli jeho expresivním slovům na adresu účastníků procesu. „Mám Trumpa nenávidícího soudce, který má Trumpa nenávidící manželku,“ uvedl v projevu, který trval necelých třicet minut, což je, jak poznamenávají američtí novináři, na jeho poměry pozoruhodně krátká doba.

„Obviňoval FBI z toho, že provedla domovní prohlídku na Floridě, obviňoval amerického prezidenta Joea Bidena, obviňoval soudní systém z toho, že je zpolitizovaný,“ dodal zpravodaj ČT ve Spojených státech Bohumil Vostal. 

Trump mluvil jako na předvolebním mítinku

Na začátku vystoupení shromáždění příznivci, včetně několika členů rodiny, přivítali 45. amerického prezidenta hlasitým potleskem a skandováním USA, USA. „Je to zasahování do voleb,“ říká jeden z nich, Willam Stevens. „Protože Donald Trump znovu kandiduje. Cítíme, že se to děje proto, že v průzkumech opět vede,“ vysvětluje jeho žena Bonita.

Trump k davu hovořil před dvojicí amerických vlajek a stylem, jako by byl na některém ze svých předvolebních mítinků. „Bylo vidět, že mluví, jako kdyby byl na volebním mítinku, a že cílem opravdu je, aby nyní získal od svých stoupenců co nejvíc peněz na kampaň,“ podotkl rovněž Vostal.

„Portrétoval se jako oběť zlovůle demokratů a, jak on říká, ‚honu na čarodějnice‘. Bude velice zajímavé sledovat, jak na to budou reagovat republikánští voliči. Zatím to vypadá, že je favoritem, co se týká republikánských primárek na nominanta na příští hlavu státu. Uvidíme ovšem, jak se mu podaří přesvědčit například nezávislé voliče, které hlavně potřebuje pro to, aby případně mohl příští rok zvítězit, pokud bude v prezidentském klání nominovaný,“ dodal zpravodaj ČT.

Bohumil Vostal hovořil o obžalobě Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Exprezident opakoval tvrzení o zmanipulovaných volbách

Trump také v projevu tradičně zopakoval řadu nepravdivých a soudně vyvrácených tvrzení, například o milionech neplatných hlasů ve volbách v roce 2020, v nichž podlehl Joeu Bidenovi.

I z tohoto důvodu například televize NBC News přenos po několika minutách přerušila, když upozornila na Trumpovy lži. Zároveň uvedla, že pokud se v projevu vrátí k obžalobě, bude v přenosu pokračovat. Některé další americké televize vystoupení exprezidenta vůbec nevysílaly.

„Lidé, kteří si zapnuli televizi v očekávaní, že Trump bude mluvit o obžalobě, mohou být překvapeni, že newyorskému případu věnoval jen velmi málo času. Místo toho recituje své obvyklé stížnosti na jiné případy, kterým čelí,“ shrnul jeden z novinářů listu The New York Times.

Americká média se v komentářích přou o sílu zveřejněných obvinění. Podle komentátorů listu The New York Times je obžaloba silná a prokurátor Alvin Bragg charakterní a zkušený. Naopak komentář listu The Wall Street Journal (WSJ) považuje případ za slabý. The Washington Post píše o možném odrazu od politického dna a server Politico o „obžalovacím večírku“ a jeho využití pro rozjezd dalšího kola kampaně před prezidentskými volbami.

Trump podle obžaloby falšoval obchodní záznamy

Trump se podle vyšetřovatelů snažil nezákonně ovlivnit prezidentské volby v roce 2016 tím, že zajistil výplatu tří osob výměnou za to, že budou mlčet o skutečnostech, které by mohly poškodit jeho kandidaturu. Konkrétně jde o 34 případů falšování obchodních záznamů, které se těchto plateb týkají.

Peníze šly pornoherečce Stormy Daniels a modelce Karen McDougalové, které tvrdí, že s Trumpem měly poměr, a vrátnému z jeho mrakodrapu Trump Tower, který tvrdil, že Trump má nemanželské dítě.