„Jsem naštvanější a odhodlanější, než jsem kdy byl.“ Trump zahájil prezidentskou kampaň

Bez velkých bouřlivých davů, ale s peprnějšími výrazy. Takovým způsobem spustil bývalý americký prezident Donald Trump prezidentskou kampaň před volbami v roce 2024 na výročním zasedání Republikánské strany v Salemu ve státě New Hampshire.

Trump zahájil kampaň nenápadně, jeho slova však vzbudila pozornost. Poprvé od listopadu, kdy prohlásil, že se bude znovu ucházet o Bílý dům, vystoupil na veřejnosti a ihned odmítl, že by se jeho úsilí o prezidentskou funkci rozjíždělo ztuha. Některá média jako například CNN referovala doslova o pomalém startu.

„Říkali: 'Nedělá shromáždění, možná ztratil dech.'“ „Jsem teď naštvanější a odhodlanější, než jsem kdy byl,“ řekl v Salemu. „Je to tady. Začínáme kandidaturu na prezidenta,“ prohlásil před přesunem do Columbie v Jižní Karolíně. V New Hampshire Trump také oznámil, že odcházející předseda státní Republikánské strany Stephen Stepanek se přidá do jeho týmu jako hlavní poradce.

Sobotní sešlosti s několika desítkami příznivců byly výrazně skromnější, než bývá u Trumpa a několikatisícových publik jeho příznivců obvyklé. V Columbii předchůdce současného amerického prezidenta Joea Bidena hovořil asi s dvěma sty lidmi společně s guvernérem Henrym McMasterem a senátorem Lindseym Grahamem z Jižní Karolíny. Právě v tomto státě vyhrál Trump primárky v roce 2016 o deset procentních bodů.

Obavy i soupeři z řad spolustraníků

Trump čelí v posledním období čím dál větším obavám z řad spolustraníků, zda má šanci Bidena porazit, pokud se stávající prezident rozhodne znovu kandidovat, jak se všeobecně očekává.

Mnoho republikánů zvažuje, zda nemají zahájit vlastní kampaň ve snaze získat Bílý dům pro sebe, a to včetně guvernéra Floridy Rona DeSantise, který je obecně považován za největší hrozbu pro Trumpa.

Republikánští představitelé v obou státech, které bývalý prezident Trump navštívil – včetně guvernéra New Hampshire Chrise Sununa a bývalé guvernérky Jižní Karolíny Nikki Haleyové – patří mezi ty, kteří zvažují vlastní kandidaturu. Aby toho nebylo málo, tak republikánský senátor z Jižní Karolíny Tim Scott se sám označil také za potenciálního prezidentského kandidáta.

Předvolební obavy se Trump pokusil v projevu rozptýlit a přítomným příznivcům řekl, že očekává vlnu dalších souhlasů k jeho kandidatuře od státních a federálních zákonodárců v Jižní Karolíně během několika dní.

Mnoho republikánů se však nechce přihlásit k přímé podpoře bývalého prezidenta a někteří z nich si nechávají otevřené možnosti. „Nerozhodl jsem se,“ uvedl předseda Republikánské strany v Sumter County v Jižní Karolíně William Oden. „Čekáme, až se všichni o úřad přihlásí. A jako bych to dělal v byznysu, nedělám žádná rozhodnutí, dokud nevyslechneme všechny kandidáty,“ poukázal na širokou paletu adeptů.

Stejná témata, stejné názory

Na obou sobotních zastávkách Trump zopakoval některá témata, která výrazným způsobem oživila jeho kampaň v roce 2016, včetně ostré kritiky nelegálního přistěhovalectví a Číny.

V Columbii bývalý prezident kritizoval transgenderová práva a výuku kritické rasové teorie, což byl kdysi obskurní akademický koncept, který v některých státech vyvolal protesty ve školství a zákazy vyučování.

„Zastavíme levicové radikální rasisty a zvrhlíky, kteří se snaží indoktrinovat naši mládež, a jejich marxistické ruce dáme pryč od našich dětí,“ zvolal Trump. „Porazíme kult genderové ideologie a znovu potvrdíme, že Bůh stvořil dvě pohlaví: muže a ženy. Nedovolíme mužům hrát ženské sporty,“ dodal. Svým stížnostem na volby v roce 2020 Trump tentokrát nevěnoval mnoho času, i když narážel na své nepravdivé tvrzení, že mu volby byly ukradené, a označil je za „směšné“.

Trump si zachovává významnou základnu podporovatelů, zejména v regionech. Zatímco v některých přímých průzkumech v konfrontaci s republikánským rivalem Ronem DeSantisem prohrává, tak naopak vyhrává se značným náskokem tehdy, když se respondentům průzkumu nabízí širší pole kandidátů.

Zajímavostí je také fakt, že společnost Meta v příštích týdnech, tedy po více než dvou letech od útoku na Kapitol 6. ledna 2021, obnoví Trumpovy sociální účty na Facebooku a Instagramu.