Netanjahu s kritikou tajných služeb narazil. Čas na účtování bude po válce, vzkázala mu opozice

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci na sociální síti X obvinil tajné služby ze selhání, které vedlo k útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Napsal také, že od tajných služeb nedostal varování, že by se Hamás chystal na „válku“. Po široké kritice izraelských činitelů i veřejnosti své vyjádření smazal a posléze se za výroky omluvil.

Podle izraelských médií Netanjahu na síti X napsal, že nikdy nedostal od rozvědky žádné varování o „válečných záměrech“ palestinského teroristického hnutí Hamás.

Izraelský premiér také napsal, že všechny bezpečnostní složky včetně šéfa vojenské rozvědky a lídra tajné služby Šin Bet „byli toho názoru, že Hamás je zastrašen“ a že chce operovat na Západním břehu.

Vojáci bojují, Netanjahu jenom svaluje vinu na jiné, zní z opozice

Na toto vyjádření reagovala řada politiků i dalších činitelů, kteří podle deníku Ha'arec napsali, že „Netanjahu překročil červenou linii“.

„Zatímco vojáci a jejich velitelé bojují statečně proti Hamásu a Hizballáhu, on se snaží svalovat vinu na druhé, místo aby je podpořil,“ napsal na síti X opoziční lídr Jair Lapid. Další představitel opozice Benny Ganc, který nyní s Netanjahuem zasedá ve válečném kabinetu, premiéra za příspěvek kritizoval a vyzval ho, aby obvinění vůči tajným službám stáhl.

Teroristické hnutí Hamás v Pásmu Gazy vládne. Sedmého října ozbrojenci z Hamásu a tisíce raket, které současně s pozemním vpádem vypálili, zabili v Izraeli na 1400 lidí. Při následném izraelském bombardování Pásma Gazy pak zemřelo podle neověřených tvrzení palestinských úřadů ovládaných Hamásem přes osm tisíc lidí.

Čas zúčtování teprve přijde

Ke kritice Netanjahua se v neděli přidal i jeho ministr národní bezpečnosti z krajně pravicové strany Itamar Ben Gvir. „Problémem nejsou konkrétní varování, ale spíše celý chybný koncept. Politika zadržování, imaginárního odstrašování a kupování dočasného klidu za přemrštěnou cenu jsou kořeny celého problému,“ napsal Ben Gvir. Dodal také, že taková diskuse teď není na místě a že po válce bude „dost času na zúčtování“. Podle serveru The Times of Israel tak Ben Gvir naznačil, jaký postoj asi zaujme po válce k Netanjahuově další politice proti Hamásu.

Rovněž mluvčí armády Daniel Hagari v neděli řekl, že teď není čas na takové diskuse. „Nyní jsme ve válce a na to se musíme soustředit,“ řekl Hagari na dotaz, aby se vyjádřil k Netanjahuově kritice bezpečnostních složek. „Armáda a Šin Bet provedou důkladné vyšetřování, aby se zjistila pravda, a všechno pak předloží veřejnosti. Nyní bojujeme a soustředíme se na válku,“ dodal mluvčí armády.

Netanjahu kritizoval svým příspěvkem podle deníku Ha'arec i šéfa tajné služby Šin Bet Ronena Bara a šéfa vojenské rozvědky Aharona Halivu, kteří už po 7. říjnu přiznali svůj díl odpovědnosti za tento překvapivý a brutální útok Hamásu. Na rozdíl od Netanjahua, který čelil široké kritice, že tak neučinil. Až tento týden Netanjahu pouze řekl, že každý bude muset dávat odpovědi k útoku, včetně jeho, ale až po válce.

Premiér přišel s omluvou

„Byla to chyba. Věci, které jsem řekl po tiskové konferenci, neměly být řečeny a já se za ně omlouvám. Plně podporuji všechny šéfy bezpečnostních složek a také šéfa generálního štábu a velitele a vojáky, kteří jsou na frontě a bojují za naši vlast. Společně vyhrajeme,“ napsal po kritice Netanjahu na síti X.

Premiérův úřad také v prohlášení uvedl, že Netanjahu nočním vyjádřením reagoval na obvinění ze sobotní tiskové konference, kde poprvé od začátku této války s Hamásem odpovídal na otázky novinářů. Některé se týkaly právě i kritiky premiéra, že dosud nepřijal ani díl odpovědnosti za to, že vláda nedokázala zajistit bezpečnost obyvatel Izraele.

Netanjahuův syn zůstává na Floridě

„Zatímco naše děti mají jídlo na příděl v bojovém poli v Pásmu Gazy, Netanjahu si sedí ve své kanceláři, s doutníky a šampaňským a obviňuje armádní velitele,“ uvedla předsedkyně opoziční Strany práce Merav Michaeliová v reakci na Netanjahuovo vyjádření ze sobotního večera.

Tento týden britský deník The Times přinesl kritiku od některých izraelských rezervistů, kteří se kvůli válce vrátili do vlasti, na adresu Netanjahuova syna Jaira. Ten se letos přestěhoval na Floridu a na rozdíl od mnoha dalších rezervistů se kvůli válce ze zahraničí domů nevrátil. „Jair si užívá života na Miami Beach, zatímco my jdeme na frontu,“ řekl jeden rezervista deníku The Times.