Nesmí dojít k válce. Jižní Korea věří, že Amerika bude jednat zodpovědně

Události k napětí mezi USA a KLDR (zdroj: ČT24)

Jihokorejský prezident Mun Če-in vyzval v pondělí Severní Koreu, aby přestala zvyšovat napětí na poloostrově. Věří, že Spojené státy budou reagovat klidně a zodpovědně. Na krizi reaguje také Čína. Tamní ministerstvo obchodu vydalo zákaz na dovoz uhlí, železné rudy, olova, ryb a mořských plodů z KLDR. Americká armáda prý připravuje vojenský zákrok pro případ, že politické i ekonomické sankce selžou.

„Na Korejském poloostrově již nesmí dojít k válce. Bez ohledu na to, jakým vzestupům a pádům čelíme, jaderná situace KLDR musí být vyřešena mírovou cestou. Jsem si jistý, že Spojené státy budou na současnou situaci reagovat stejně klidně a zodpovědně jako my,“ uvedl Mun na pravidelné schůzi se svými poradci.

Zostřená rétorika a napjatá situace na Korejském poloostrově ale podle jihokorejského ministerstva obrany nezabrání společnému cvičení amerických a jihokorejských vojáků.

„Každoroční společná americká a jihokorejská vojenská cvičení naplánovaná tento měsíc jsou oprávněná a v souladu s právem. Cvičení se zaměřují na obranu a potlačení provokací Severní Koreje,“ uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Lee Jin Woo.

V pondělí navštívil Jižní Koreu šéf sboru náčelníků štábů americké armády Joseph Dunford. Uvedl, že americká armáda připravuje vojenský zákrok proti Severní Koreji pro případ, že politické i ekonomické sankce selžou a Spojené státy budou muset bránit sebe a své spojence. „Dunford ujistil, že americké jednotky jsou v plném rozsahu připraveny bránit naše spojence a Spojené státy,“ řekl mluvčí americké armády Darryn James.

Odborník na jaderné zbraně: Domnívám se, že racionalita na obou stranách převáží (zdroj: ČT24)

Spor mezi USA a KLDR se v posledních dnech vyhrotil. Severní Korea slíbila do poloviny srpna připravit podrobný plán útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Rakety Hwasong-12 podle KLDR přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu. 

Americký prezident Donald Trump minulý týden pohrozil, že pokud bude KLDR Spojeným státům vyhrožovat, narazí na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“. Na ostrově mají Spojené státy dlouhodobě svou námořní i leteckou vojenskou základnu.

Jak daleko doletí severokorejské střely?
Zdroj: ČT24/Telegraph

Úspěšný vývoj strategických raket podle amerického listu The New York Times umožnil Severokorejcům nákup mohutných raketových motorů na černém trhu, které mohou pocházet z ukrajinské továrny s historickými vazbami na ruský raketový program. List se odvolal na informace zbrojních analytiků a amerických tajných služeb. Kyjev tvrzení amerického listu důrazně odmítl.

Odborníci mají obavy z nepochopení

Odborníci se obávají, že nepochopení protivníka by mohlo lavinovitě spustit konflikt, který si ani jedna strana nepřeje. Američané a Severokorejci totiž mají omezený počet kanálů, jejichž prostřednictvím mohou jednat a snažit se napětí snížit.

V jejich hlavních městech není velvyslanectví protější strany. Kontakt udržují prostřednictvím svých misí při OSN, svých velvyslanectví v Pekingu a schůzek představitelů armády v příhraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně mezi Korejemi.

Washington zprávy Pchjongjangu posílá také prostřednictvím Číny anebo Švédska. Skandinávská země v Pchjongjangu zastupuje americké zájmy.

Horizont ČT24: Čína proti Severní Koreji (zdroj: ČT24)

Čína zavedla zákaz dovozu uhlí i ryb z KLDR

Čína v pondělí oficiálně zavedla nové sankce, které Rada bezpečnosti OSN schválila začátkem srpna. Platí zákaz na dovoz uhlí, železné rudy, olova, ryb a mořských plodů z KLDR. OSN restrikcemi reagovala na další dva raketové testy, které Pchjongjang provedl v červenci.

Na základě dosud nejtvrdších sankcí může přijít KLDR o zhruba jednu miliardu dolarů (asi 22 miliard korun) ročně, tedy třetinu celkových ročních příjmů z vývozu. Rezoluce OSN také zakazuje státům vydávat nová vstupní a pracovní povolení Severokorejcům, což je dalším zdrojem peněz pro režim vůdce Kim Čong-una. 

Hrozba KLDR: Diskuze europoslance Pospíšila (za TOP 09 a STAN) a poslance Luzara (KSČM) (zdroj: ČT24)