Do půlky srpna vypracujeme plán útoku na Guam, pohrozila KLDR

KLDR připravuje plán útoku na Guam (zdroj: ČT24)

Severokorejská armáda uvedla, že do poloviny srpna připraví plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam. O konečném provedení plánu podle ní rozhodne vůdce Kim Čong-un. KLDR tím dále vyhrotila slovní přestřelku s USA, v níž obě strany používají nejsilnější výrazy za dlouhá léta. Na ostrově mají Spojené státy dlouhodobě svou námořní i leteckou vojenskou základnu.

Jeden ze severokorejských generálů v prohlášení zveřejněném oficiální agenturou KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu.

Je otázkou, zda by opravdu Pchjongjang vykřikoval plány do médií, pokud by připravoval útok. Analytici se přiklánějí k tomu, že s největší pravděpodobností ne. Že to je jenom varování, tradiční propaganda a snaha být vidět a slyšet, protože o to jde severokorejskému režimu především. I kritika je pro něj lepší, než když se o něm nemluví, a jak lze usuzovat z pozornosti západních médií, tak se mu tato strategie daří.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

Podle KCNA by plán, který počítá s tím, že rakety dopadnou do moře 30 až 40 kilometrů od ostrova, mohl být poslán severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi ke schválení během následujícího týdne. Kim pak rozhodne, zda budou rakety skutečně odpáleny nebo ne.

Zatím není jasné zda, anebo proč, by Severní Korea chtěla riskovat odpálení raket tak blízko k americkému území. Není pochyb o tom, že by se Spojené státy pokusily rakety zastavit, což by mohlo vyvolat další eskalaci napětí.

Odborníci varují před vzájemným nepochopením

Odborníci se obávají, že nepochopení protivníka by mohlo lavinovitě spustit konflikt, který si ani jedna strana nepřeje. Počet kanálů, jejichž prostřednictvím mohou obě strany jednat a snažit se napětí snížit, je omezený. Mezi Washingtonem a Pchjongjangem totiž nevznikly žádné mechanismy, jako například mezi USA a Moskvou během studené války, které by zamezily tomu, aby se krize vymkla z rukou.

Američané a Severokorejci mezi sebou rozvázali diplomatické vztahy, v jejich hlavních městech není velvyslanectví protější strany. Kontakt udržují prostřednictvím svých misí při OSN, svých velvyslanectví v Pekingu a schůzek představitelů armády v příhraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně mezi Korejemi.

Washington zprávy Pchjongjangu posílá také prostřednictvím Číny anebo Švédska. Skandinávská země v Pchjongjangu zastupuje americké zájmy.

Jak daleko doletí severokorejské střely?
Zdroj: ČT24/Telegraph

Pchjongjang reagoval na Trumpova slova o tom, že pokud bude KLDR Spojeným státům vyhrožovat, narazí na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“. „Rozumný dialog s tímhle chlápkem zbaveným rozumu není možný, na něj platí jen nejhrubší síla,“ stojí v severokorejském prohlášení na Trumpovu adresu. 

Šéf Bílého domu poté ve čtvrtek konstatoval, že Severní Korea by se měla „dát dohromady“, nebo se dostane do potíží, jaké měla málokterá země před ní. Pokud KLDR Spojeným státům něco provede, bude muset být „velmi, velmi nervózní“, zdůraznil Trump.

Guam leží v Tichém oceánu zhruba 3300 kilometrů jihovýchodně od Pchjongjangu a přes 6000 kilometrů od Honolulu. Severní Korea mnoho let uvádí, že ostrov leží v dosahu jejích útočných zbraní, a zlobně reaguje vždy, když nad Korejský poloostrov vzlétnou z Guamu americká vojenská letadla. Takto podrobně však plán ohrožení ostrova dosud nepopsala.

Japonsko je připraveno rakety zneškodnit

Japonsko, které patří k hlavním americkým spojencům v oblasti, je podle ministra obrany Icunoriho Onodery připraveno na severokorejskou hrozbu zareagovat a pokud budou rakety představovat existenční ohrožení, zneškodnit je.

Japonský expert na KLDR Masao Okonogi řekl agentuře Reuters, že severokorejská prohlášení o Guamu nepředstavují výhružky útokem, ale varování, že se Pchjongjang chystá přemístit cíle dopadů svých testovacích raket z oblasti u Japonska blíže americkému ostrovu.

Americké balistické ponorky s jaderným pohonem třídy Ohio
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Na Guamu se ve středu zastavil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se pokusil zmírnit Trumpova slova a zlehčit rétorické výpady posledních dnů. Američanům vzkázal, že mohou v noci klidně spát.

Obyvatele ostrova uklidňoval i jeho guvernér Eddie Calvo. „Jsou rádi nepředvídatelní, vypálí raketu, když to nikdo nečeká, párkrát už to udělali. Teď to oznámili… To znamená, že nechějí žádná nedorozumění,“ řekl o severokorejském režimu Calvo.

Obyvatele Guamu ostrá slovní výměna mezi USA s KLDR vystrašila

Na tichomořském ostrově Guam, který ve své nejširší partii měří pouhých 19 kilometrů, žije zhruba 163 tisíc Američanů. Na hrozby ze Severní Koreje jsou tam zvyklí, nejnovější ostrá slovní přestřelka mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Pchjongjangem ale mnohé znepokojila.

Rozhovor Martina Řezníčka s Robertem Manningem (zdroj: ČT24)

„Mám trochu strach a propadám panice. Opravdu se to stane? Kdyby šlo jen o mě, tak je mi to jedno, mám ale strach o syna. Zvažuji, že se (z Guamu) odstěhuji,“ řekl sedmatřicetiletý řidič autobusu Cecil Chugrad.

Jiné obyvatele znepokojuje celková politická atmosféra a pochybují také o schopnosti vlády najít mírové řešení. Právník Todd Thompson se hrozbám z KLDR v minulosti smál, protože věřil, že ve Washingtonu zvítězí chladné hlavy. „Musím ale říci, že teď se nesměji. Obávám se, že se ve Washingtonu poměry změnily. Kdo ví, co bude,“ řekl Thompson. Jeho bratr Mitch dodal, že „mnoho lidí na Guamu nevěří, že se za těchto okolností Bílý dům rozhodne správně“.

EU rozšířila sankce proti KLDR

Evropská unie navazuje na rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o zpřísnění opatření proti KLDR a rozšířila sankce. Rada EU na svých internetových stránkách uvedla, že na sankční seznamy přidala devět činitelů režimu a čtyři organizace, včetně severokorejské banky pro zahraniční obchod. Brusel uvedl, že sankce se už dotýkají celkem 62 lidí a 50 organizací.

Rada bezpečnosti OSN 5. srpna jednomyslně schválila návrh Spojených států na uvalení nových přísných sankcí vůči KLDR kvůli dvěma raketovým testům z poslední doby. Na základě dosud nejtvrdších sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu. OSN tak chce Severní Koreu vystavit silnějšímu tlaku. Odborníci ale pochybují, zda se tak podaří přimět Pchjongjang, aby ustoupil.