Německý prezident Steinmeier v Kyjevě oznámil další dodávky zbraní, zažil i letecký poplach

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v úterý ráno přicestoval na neohlášenou návštěvu do ukrajinského hlavního města Kyjeva. Přislíbil zde pokračování pomoci a podle médií oznámil, že Berlín dodá na Ukrajinu další zbraně včetně raketometů MARS. V době návštěvy zastihl Steinmeiera letecký poplach.

„Můj vzkaz Ukrajincům zní: nejenže stojíme na vaší straně, ale budeme Ukrajinu nadále podporovat – ekonomicky, politicky i vojensky,“ řekl podle agentury DPA Steinmeier při příjezdu nočním vlakem do Kyjeva. „Pro mě je velmi důležité v této fázi útoků drony, střelami s plochou dráhou letu a raketami vyslat Ukrajincům znamení solidarity,“ dodal.

Steinmeier po večerním setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským oznámil, že Německo poskytne Ukrajině další dvě jednotky raketometů MARS, čtyři houfnice a bude pokračovat v dodávkách systémů protivzdušné obrany, uvedl server RBK-Ukrajina. Zelenskyj poděkoval za podporu své země a uvedl, že příspěvek Německa na cestě Ukrajiny k míru a obnovení územní celistvosti je velice významný.

Záštita nad programem partnerství

Německý prezident chce se Zelenským převzít záštitu nad programem partnerství německých a ukrajinských měst, která by měla být mimo jiné gestem solidarity. Momentálně takovýchto partnerství funguje více než sto, z toho asi třetina byla navázána po začátku ruské invaze, uvádí DPA.

Německého prezidenta zastihl kolem poledne poplach ve městě Korjukivka v Černihivské oblasti na severu Ukrajiny, kde musel strávit půldruhé hodiny v krytu, uvedli němečtí novináři. Steinmeier sestoupil do sklepa, kde pokračoval v debatě s místními obyvateli. List Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenované zdroje z rozvědky uvedl, že z Běloruska odstartovalo deset ruských dronů Šáhed-136 íránské výroby, používaných k přímým útokům na cíl.

Návštěva na třetí pokus

Steinmeier přijel do Kyjeva poté, co se mu dvakrát nepodařilo cestu podniknout. V dubnu, kdy chtěl navštívit ukrajinskou metropoli s polským prezidentem Andrzejem Dudou, mu Kyjev vzkázal, že si jeho návštěvu nepřeje. Důvodem byl Steinmeierův dřívější postoj, kdy podporoval sbližování s Ruskem. Mezitím se tato diplomatická roztržka urovnala.

Steinmeier pak měl odjet do Kyjeva minulý týden. Po sérii raketových a leteckých útoků ruské armády na velká ukrajinská města ale návštěvu z bezpečnostních důvodů zrušil.