Německé Zelené nově povede Langová a Nouripour

Němečtí Zelení si na digitálním sjezdu vybrali do svého čela poslance a favority volby Ricardu Langovou a Omida Nouripoura. Osmadvacetiletá Langová ve vedení strany, tradičně vedené dvěma lídry, nahradí nynější ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou a 46letý Nouripour vystřídá ve stranické funkci současného ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka.

Langová získala 75,93 procenta hlasů. Pro její zvolení hlasovalo 552 delegátů, 137 hlasujících bylo proti, 38 se zdrželo. Poslankyně neměla ve volbě protikandidátku. Podle pravidel strany musí být ve vedení alespoň jedna žena, kromě Langové se podle DPA žádná nepřihlásila.

Nouripor od straníků dostal 82,58 procenta hlasů, stáli proti němu dva soupeři. Výsledky on-line volby ještě potvrdí korespondenční hlasování, které se má uskutečnit do 14. února. Poté oba poslanci oficiálně stanou v čele Zelených.

Omid Nouripour byl zvolen do čela německých Zelených
Zdroj: Christian Mang/Reuters

Dosavadní spolupředsedové Baerbocková a Habeck jsou ministry ve vládě sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze a stranické funkce proto neobhajovali. V čele strany stáli čtyři roky, setrvání ve funkci jim znemožňují vnitřní pravidla Zelených.

Langová se kvůli koronavirové nákaze nemohla účastnit sjezdu v Berlíně, kde se sešla menší skupina vrcholných představitelů strany. Podobně jako zbytek delegátů se proto připojila on-line. DPA připomíná, že politička už v minulosti ve straně zastávala významné funkce a mezi lety 2017 a 2019 stála v čele německých Mladých zelených. Do Spolkového sněmu byla zvolena poprvé ve volbách loni na podzim. Zajímá se především o sociální a zdravotní politiku a rovněž o rovnoprávnost.

Nouripour se angažuje v zahraniční politice, ve Spolkovém sněmu je od roku 2006. Narodil se v Íránu a v Německu žije od svých třinácti let. Dříve uvedl, že svou kandidaturou do vedení Zelených chce k účasti v politice motivovat všechny lidi pocházející z imigrantského prostředí.