Nemáme armádu, neviděli jsme žádné velitele. Bojujeme proti bratrům, říká ruský voják po návratu domů

Události, komentáře: Ruský voják o válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Během válečného konfliktu na Ukrajině přišel Rus Rinat Sadykov o syna. Po jeho smrti se proto přihlásil do ruské armády. Domů se ovšem vrátil značně rozladěn. Ruská armáda je podle něj v rozkladu. Jeho příběh zaznamenalo Rádio Svobodná Evropa.

Sadykov přiznal, že syna povzbuzoval, aby vstoupil do armády. Burjatsko je jedním z nejchudších ruských regionů a vzhledem k nedostatku práce se obával o jeho budoucnost, pokud zůstane doma.

Koncem února však na Ukrajině zemřel. „Co se tam vlastně děje? Proč jsou tam naše děti bezstarostně vrhány?“ ptal se Sadykov.

„Co si Šojgu s Putinem mysleli? Věděli, že to přijde. Mohli naše bojovníky připravit. Mohli tam poslat vojáky s válečnými zkušenostmi, ne tyhle děti,“ pokračoval.

Po synově pohřbu se přihlásil jako dobrovolník. „Na Ukrajinu jsme odletěli 21. dubna. Dostali jsme se do Popasny na východě Ukrajiny. A poté do Komyšuvachy,“ vzpomínal Sadykov, který byl nemile překvapen vybavením ruských vojáků.

„Pláštěnky, které jsme měli, byly obrovské. Člověk byl naložený jako mezek. Ukrajinské by se vešly do krabičky od cigaret. A nejsou vidět nočním viděním. My jsme nic takového neměli. Tak jsme pochopili, že nemáme žádnou armádu,“ popisuje.

Proti komu bojujeme?

„Vůbec jsme tam neviděli žádné velitele. Jen nějaké samozvance, kteří nás posílali na místa, která sami neznali,“ konstatoval Sadykov, kterého dle jeho slov citelně zasáhlo i to, co ve válečné zóně viděl. 

„Na Ukrajině jsme v domech zničených bombami našli rodinná alba. Prohlíželi jsme si je a ptali se: ‚Lidi, proti komu bojujeme? Jsou to naši bratři.‘ Našli jsme fotografie ukrajinských vojáků, kteří s námi bojovali v Afghánistánu. A teď jsme bojovali proti nim. Jak je to možné? Někdy se prostě nemůžete přinutit střílet. Jsou to naši bratři. To se nedá pochopit,“ dodal.

Podle informací Pentagonu přišli Rusové od začátku válečné invaze na Ukrajinu zhruba o 80 tisíc vojáků.