TÉMA

Burjatsko

Počty mrtvých Rusů ve válce stoupají. Svědčí o tom přibývající hroby

Ruská armáda oznamuje postup v Doněcké oblasti. Podle analytiků ale boje provázejí velmi vysoké ztráty na obou stranách. Ukrajinské statistiky tvrdí, že nepřítel už na bojišti přišel bezmála o 125 tisíc vojáků. Přesná čísla mrtvých ale ruská veřejnost nezná a média o nich ani nespekulují. Jedním ze způsobů, jak mohou novináři i obyvatelé Ruska odhadovat ztráty, je sledování čerstvých hrobů, kterých v posledních měsících rychle přibývá.
27. 1. 2023|

„Nikdy jsem nedržel v ruce zbraň.“ Mobilizace v Rusku se týká i nezkušených a cílí na menšiny

Po vyhlášení částečné mobilizace ruské armády se objevují zprávy o tom, že ruské úřady porušují její podmínky. Ačkoliv zástupci ruské vlády ve svých projevech tvrdili, že mají být odvedeni muži s vojenskými zkušenostmi, z celé země se množí svědectví o tom, že jsou často povoláváni ti, kteří naopak v armádě nikdy nepůsobili. Také někteří účastníci protiválečných protestů jsou trestáni předáním povolávacích rozkazů. Podle svědectví jsou také častěji než etničtí Rusové odváděni příslušníci menšin.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 15:40|

Nemáme armádu, neviděli jsme žádné velitele. Bojujeme proti bratrům, říká ruský voják po návratu domů

Během válečného konfliktu na Ukrajině přišel Rus Rinat Sadykov o syna. Po jeho smrti se proto přihlásil do ruské armády. Domů se ovšem vrátil značně rozladěn. Ruská armáda je podle něj v rozkladu. Jeho příběh zaznamenalo Rádio Svobodná Evropa.
10. 9. 2022|

Kreml v celém Rusku potichu rekrutuje dobrovolníky pro svou válku, vyhýbá se tak mobilizaci

Ruské úřady v tichosti rekrutují dobrovolníky pro boje na Ukrajině. Ačkoliv Moskva zatím nevyhlásila všeobecnou mobilizaci, nařídila ruským regionům, aby daly dohromady prapory o čtyřech stovkách dobrovolníků, kteří po měsíčním výcviku zamíří na frontu. Úřady za to slibují mzdy v násobcích ruského průměru. Do konce srpna by mohlo na Ukrajinu zamířit kolem 34 tisíc ruských dobrovolníků.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 17:11|

Proti invazi protestují v Rusku často jednotlivci, v Burjatsku sílí hnutí za návrat odvedenců

Většina ruské veřejnosti podle průzkumů podporuje invazi na Ukrajinu, v zemi se ale objevují i odmítavé hlasy. Často jde o jednotlivce, kterým hrozí vězení už jen za to, že válku nazývají válkou. Ve vzdálených ruských regionech pak matky a manželky odvedenců na frontu bojují za to, aby se jejich muži vrátili domů.
14. 7. 2022|