Na výročí vzniku severokorejské armády upozornila KLDR vojenskou přehlídkou

Severní Korea představila rekordní počet mezikontinentálních raket (zdroj: ČT24)

Severní Korea k 75. výročí vzniku lidové armády uspořádala vojenskou přehlídku. Navzdory sankcím a rezolucím Rady bezpečnosti OSN pokračuje Pchjongjang ve zbrojním programu. Očekává se, že v blízké době otestuje miniaturizovanou jadernou hlavici.

Severní Korea vzkázala světu, že má odstrašující prostředky, aby ochránila režim. Ukázala dosud nejvíc velkých raket – jedenáct kusů Hwasong-17, tedy mezikontinentálních střel schopných nést jaderné hlavice. Dále prototyp nové rakety na tuhé palivo, je ale možné, že to byla jen maketa. Tato raketa by znamenala přelom, je totiž těžší ji odhalit a zničit.

Armáda předvedla vojáky v moderní výstroji nebo efektní seskok parašutistů. Kim Čong-un se ukázal společně s manželkou a dcerou, která je možnou následnicí vládnoucího klanu. Vyzval k intenzivnějším vojenským manévrům a větší přípravě na válku.

Lid mezitím musel v ulicích povinně slavit pětasedmdesáté výročí armády. „S úctou jsem se poklonil sochám velkého vůdce, který založil naši lidovou armádu. Moudré vedení z ní udělalo nepřemožitelnou sílu,“ říká Gwang Chon z Pchjongjangu.

Navzdory zhoršující se potravinové krizi a ekonomickým problémům KLDR loni otestovala přes sedmdesát střel. Zdokonaluje se ale nejen ve vývoji raket. Používá i propracovanější kybernetické nástroje, jejímž prostřednictvím si obstarává peníze na zbrojení. Pro severokorejské hackery byl loňský rok rekordně úspěšný.