Na „Pochod pro Izrael“ ve Washingtonu přijeli lidé z několika států USA

V centru americké metropole se v úterý shromáždili lidé, aby vyjádřili solidaritu Izraelcům ve válce proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás. Cílem manifestace také bylo odsoudit antisemitismus. Lidé podle agentury AP mimo jiné vykřikli „nikdy více“ v odkaze na holocaust a útok Hamásu ze 7. října. Akci doprovodila silná bezpečnostní opatření.

Na „Pochod pro Izrael“ konaný na prostranství poblíž sídla amerického Kongresu se podle médií sjížděli lidé z několika států na východě USA. Organizátoři manifestace přišli s tvrzením, že na místě bylo na dvě stě tisíc účastníků, později číslo ještě navýšili.

„Jsme tady, abychom světu ukázali, že nebudeme znovu vyhlazeni,“ řekl agentuře Reuters 57letý Marco Abbou, který je původně z Izraele a žije ve státě New Jersey.

Do akce se zapojily také špičky Kongresu včetně lídra Demokratické strany v americkém Senátu Chucka Schumera, který prohlásil: „Stojíme za Izraelem.“ Na dálku pak k přítomným promluvil izraelský prezident Jicchak Herzog, který více než měsíc po „nejhorším masakru od holocaustu“ vyzval účastníky, aby společně provolali „nikdy více“.

Postoj americké veřejnosti

Spojené státy jsou na mezinárodní scéně hlavním spojencem Izraele a jejich političtí lídři zatím poměrně jednotně vyjadřují podporu izraelskému tažení v Pásmu Gazy s cílem vymýtit Hamás. Americkou veřejnost však nová válka na Blízkém východě rozděluje, v řadě měst se v posledních týdnech konají shromáždění na podporu Izraelců i Palestinců a podle úřadů výrazně přibylo projevů antisemitismu i islamofobie.

Vláda čelí kritice přicházející i od některých svých pracovníků, že nečiní dost pro ochranu civilistů v Pásmu Gazy, kteří trpí v důsledku masivního izraelského bombardování a blokády dodávek elektřiny či základních potřeb.

„Volat po příměří je nehorázné,“ reagoval v úterý v projevu k davu republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Lidé na jeho slova reagovali jásotem a pokřiky „ne příměří“. K výzvám ohledně zastavení bojů se na začátku války podobně vyjádřil také Bílý dům, nyní ale administrativa prezidenta Joea Bidena prosazuje delší „humanitární přestávky“ a tlačí na Izrael ohledně ochrany palestinských civilistů.

Úterní manifestaci podle zdrojů AP americké úřady klasifikovaly jako bezpečnostní událost „první úrovně“, což je nejvyšší stupeň na federální stupnici – značí potřebu výrazného zapojení federálních složek do bezpečnostních opatření. Reuters popisuje, že kolem dějiště shromáždění byla řada ulic uzavřená. Federální úřady podle AP varovaly washingtonskou policii před rizikem násilností, ovšem uvedly, že neodhalily žádné „specifické“ hrozby.