Museli jsme losovat, kdo zastřelí vojáky wehrmachtu, vzpomíná francouzský odbojář

Události: Francouzský odbojář (zdroj: ČT24)

Do Francie míří členové německé komise pro válečné hroby. Ve vesnici Meymac budou pátrat po ostatcích skoro padesáti vojáků wehrmachtu, které na konci 2. světové války zastřelili místní odbojáři. K činu se přiznal poslední žijící z nich.

Tajemství v sobě nosil dlouhé desítky let. Mlčeli i další členové jeho odbojové skupiny. Možná i proto, že šlo o válečný zločin. Nakonec se rozhodl promluvit. „Chtěl jsem, aby se o tom vědělo. Sdružení veteránů napsalo na radnici a teď tu máme pamětní desku,“ říká bývalý odbojář Edmond Réveil.

Osmadevadesátiletý Edmond Réveil je posledním členem místní odbojové skupiny FTP. Nikdo další už naživu není. Tvrdí, že on sám nestřílel. A ostatní měli velké potíže rozkaz splnit. Museli prý losovat, kdo vedle skoro padesátky nacistů zastřelí i jednu francouzskou kolaborantku. Na obranu skupiny uvádí, že oblast byla stále pod kontrolou Němců, kteří místní obyvatele také nešetřili.

„Byli to zajatí vojáci z Tulle, které jsme přivedli sem. Přivedli jsme je sem pěšky, protože o ně nikdo nestál. Nebylo pro ně nikde místo,“ popisuje Réveil.

„Pro německé rodiny je určitě dobře, když získají zpět tělesné ostatky i vzpomínky na své příbuzné, kteří tady byli pohřbeni a u kterých neznali okolnosti jejich popravy,“ přibližuje starosta města Meymac Philippe Brugère.

Český voják

„Jen velmi málo lidí se o tom někdy zmínilo. A pouze ti, kteří se toho nezúčastnili,“ míní obyvatel vesnice Meymac Jacky Gillet. Němečtí vojáci byli zastřeleni v lesích několik kilometrů od vesnice v blízkosti osady Le Vert. Po přesném místě budou pátrat členové německé komise pro válečné hroby.

Edmond Réveil nemusí být jediným žijícím svědkem události. Z jeho výpovědi vyplývá, že ve skupině zajatců byli i vojáci z jiných zemí, které Němci přinutili připojit se k jejich armádě.

„Tito lidé zastřeleni nebyli. Mezi nimi byl i jeden český voják,“ říká starosta Brugère. Jeho identita zůstává dalším z tajemství jednoho hrůzného červnového dne před devětasedmdesáti lety.