Mrtví ruští vojáci leží na ulicích. Štáb ČT zdokumentoval zdevastovanou Irpiň

Události: Zpravodaj Václav Černohorský reportuje z ukrajinského města Irpiň (zdroj: ČT24)

Zpravodaj České televize Václav Černohorský z Irpině  severozápadně od Kyjeva hlásí, že se zdá, jako by dění na tamní frontě „zamrzlo“. Alespoň na místech, kde natáčel spolu s kameramanem Pavlem Němečkem. Město je zdevastované a jeho obyvatelé trpí, v ulicích leží mrtví vojáci a lidé, kteří se ještě neevakuovali do Kyjeva, nemají přístup k adekvátní lékařské péči.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Bojovalo se tam před několika dny. Přestože dnes jsme byli několik kilometrů od ruských pozic, byla situace v Irpini relativně klidná. Nasvědčovalo by to informacím o rozptýlení ruských jednotek po okolí severu a severozápadu od metropole,“ vysvětluje zpravodaj. 

Černohorský během dne mapoval situaci ve městě. Na sběrném místě se shromažďovaly skupiny čekajících na evakuaci. Mnozí přišli i z nedaleké Buči, kde už jsou ruští vojáci.

„Jen naše organizace dosud evakuovala na pět tisíc lidí. Včetně těch z Irpině a Buči, kterých bylo patnáct set až dva tisíce,“ řekl zpravodajovi dobrovolník Charity Andrej. 

Na sídlišti na severním okraji Irpině jsou patrné stopy po předchozím ostřelování. Pozice ruských vojáků jsou zhruba kilometr až kilometr a půl vzdálené. 

„Budu chránit nás a náš dům. To, co z něj zbylo. Zbytek obnovíme. Nevzdáme se,“ tvrdil Jurij, jeden z obyvatel sídliště.

Sídliště je na dostřel ruských pozic. Spálený obrněnec a ostatky ruských vojáků na kraji města svědčí o bitvě, během níž se ukrajinským silám podařilo prozatím nepřítele z Irpině vytlačit. Kromě vojáků a dobrovolníků ve městě zůstali jen ti, kteří odejít nechtějí nebo nemohou, často staří lidé. Naděje na konec války je v této chvíli daleko. Jediná cesta do relativního bezpečí vede do Kyjeva.

Lékařská pomoc je ve městě špatně dostupná. Černohorský zaznamenal případ muže, který zkolaboval přímo před jeho očima, pod troskami mostu do metropole.

„Zkolaboval před očima sousedů a manželky. Medici je odvedli pryč a muže se marně pokusili oživovat. Umřel tři sta metrů od sanitek stojících na druhém břehu, na dohled Kyjeva,“ popsal zpravodaj.