Moskevský soud nařídil rozpuštění Sacharovova centra, jeho členové ale pracují dál

Události: Sacharovovo centrum (zdroj: ČT24)

Tlak úřadů na lidskoprávní aktivisty v Rusku se od začátku agrese vůči Ukrajině neustále stupňuje. Už týden je oficiálně uzavřená tradiční opora lidských práv – Sacharovovo centrum. Činnost zakázal moskevský soud, jeho členové ale i tak pokračují v práci.

Opuštěné budovy Sacharovova centra v ruské metropoli označili příznivci války na Ukrajině písmenem Z, symbolem ruské agrese. Předseda sdružení Vjačeslav Bachmin a jeho kolegové přesto zůstávají nadále aktivní.

Už jako student fyziky a matematiky odmítal Bachmin okupaci Československa v roce 1968. O rok později ho za údajnou protisovětskou aktivitu vyloučili z univerzity a zatkli. Vězení se nebojí ani dnes, když režim opět výrazně přitvrdil.

„Jestli se to stane, tak se nedá nic dělat. Já nechci emigrovat, nechci, aby moje země zůstala v rukou těch, kdo v ní teď vládnou,“ říká.

Podobně je na tom i Memorial

Čerstvě uzavřenému Sacharovovu centru dává příklad další lidskoprávní instituce Ruska – Memorial. Ten je úředně zavřený už od prosince 2021, jeho členové ale pokračují v práci po vzoru někdejšího sovětského disentu.

„V sovětské éře působila Moskevská helsinská skupina bez oficiálního povolení a byla přesto známá v celém světě,“ popisuje bývalý předseda správní rady Mezinárodního Memorialu Jan Jaščinskij.

Právě Jaščinskij přebíral loni pro Memorial Nobelovu cenu míru. Byla velkou morální vzpruhou pro střípky někdejší bohaté lidskoprávní scény Ruské federace. „Memorial není jenom jedno sdružení, ale více organizací. Dál pokračujeme v naší práci, protože společnost to stále potřebuje,“ nepochybuje.