„Média v Polsku by měla být polská,“ prohlásil Kaczyński. Inspirují ho české poměry

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński ostře kritizoval média v cizím vlastnictví. Udělal to v prvním rozhovoru po vítězství Andrzeje Dudy, kterého PiS podporovala, v prezidentských volbách. Vlivu médií zčásti přičetl slabou podporu prezidenta mezi mladými voliči a prohlásil, že „by měla být polská“. Jako „naprosto nepravdivou“ pak odmítl Dudovu hanlivou přezdívku „propiska“, naznačující, že hlava státu podepíše vše, co jí Kaczyński předloží.

„Vítězství (Dudy) mě velice těší. Působila silná – zdá se nám, že také inspirovaná zvnějšku – mediální fronta,“ řekl Kaczyński agentuře PAP. „Nezlehčujeme to, co se stalo ohledně mladé generace. Musíme ale znát jisté skutečnosti. Mezi mladými je obvyklá tendence očekávat nějakou změnu, novinku. Odtud zřejmě pramení tato (dílčí) prohra. Nelze ale ani podceňovat vliv médií či jiných center ovlivňujících názory mladých, kteří z podstaty věci mají méně životních zkušeností a ve vlastních životopisech nemají tolik věcí ke srovnání jako starší lidé. Proto mohou snadněji podlehnout různému přesvědčování,“ dodal.

„Situace v polských médiích je dosti podivná v porovnání s jinými státy, například s Českem. Tam se to změnilo a my také uvažujeme, že by se to mělo změnit. Média v Polsku by měla být polská,“ prohlásil Kaczyński. „Můžeme zařídit, že médií, která na realitu hledí více realisticky, bude více než v současnosti. V tomto směru se pokusíme působit,“ předeslal.

Kaczyński současně ujistil, že nehodlá zničit televizi TVN, která čelí ostrým útokům z tábora vládních politiků. Patří do americké sítě Discovery. „Aby bylo jasno: ať si nikdo nemyslí, že počítáme s tím, že TVN se v jisté chvíli stane televizí podporující PiS, anebo zanikne. Ne. Víme, že bude a že bude vůči nám kritická. Ale možná se podaří nastavit jistou míru – nikoli násilně vnucenou, a to ani právními omezeními, jen určitými pravidly, která všichni akceptují,“ řekl.

„Vynasnažíme se udělat vše, aby se situace vrátila do normálu, ale neuděláme nic, co by postihovalo svobodu médií,“ ujistil.

Rozdělená scéna

Mediální scéna je v zemi rozdělena podobně ostře jako celá společnost. Vysílání veřejnoprávní televizní stanice TVP vyzdvihuje přínosy vlády a kritizuje opozici, jak v ČT připomněli například bývalý diplomat Petr Janyška nebo šéfredaktor Aktuálně.cz Josef Pazderka, který působil jako zpravodaj v Polsku. Ten hovořil přímo o „propagandě“.

Naopak stanice TVN nebo deník Gazeta Wyborcza jsou k vládě velmi kritické. Právě jmenovaný list neskrývá z postupu vlády na mediální scéně obavy: „Odkoupení 20 regionálních novin a výměna šéfredaktorů Faktu, Newsweeku a Onetu, to jsou hlavní cíle povolební ofenzivy PiS proti médiím,“ napsal o Kaczyńského vyjádřeních.

Nejvíce horko je nyní podle tohoto deníku v redakci bulvárního listu Fakt, který se v závěru kampaně stal předmětem drsných útoků z vládního tábora. List, který patří švýcarsko-německému koncernu Ringier Axel Springer, totiž zveřejnil podrobnosti o verdiktu odsuzujícím muže, který zneužil vlastní nezletilou dceru, ale kterého prezident Duda omilostnil.

„Jiná média o tom také kriticky psala, ale pro Kaczyńského je Fakt jako bulvár měřítkem nálad polského venkova a voličů PiS ve městech. Proto ty články vyvolaly tak ostrou reakci,“ citoval deník nejmenovaného politika PiS. Proto prý i Duda na volebních mítincích vykřikoval, že „Německo nám nebude vybírat prezidenta“, a polské ministerstvo zahraničí si předvolalo německého chargé d'affaires.