Marseille poznamenávají střety drogových gangů, mezi desítkami obětí jsou i nevinní lidé

Události: V Marseille spolu válčí drogové gangy (zdroj: ČT24)

Druhé největší město Francie Marseille se potýká s velkým nárůstem drogové kriminality. Zločiny narkogangů meziročně vzrostly o pětinu. Jen vyřizování účtů mezi dvěma největšími skupinami s názvy DZ Mafia a Yoda si od začátku roku vyžádalo pět desítek obětí. Z bezpečnostních důvodů musely tamní úřady dokonce na týden uzavřít univerzitu.

Jeden z útoků zachytily kamery. Z vozu, který zastaví uprostřed silnice, vyskočí maskovaný muž a začne střílet z automatické zbraně. Na místě zůstanou dva mrtví a jeden těžce zraněný. Jen zázrakem není počet obětí vyšší. Střely sice prolétly okny blízkých bytů, ty ovšem byly v tu chvíli naštěstí prázdné.

„Hned, jak jsem uslyšel střelbu, tak jsem se otočil a viděl, jak to ten se samopalem úplně pokropil,“ popsal svědek incidentu. „Obavy rostou v celé populaci Marseille navzdory tomu, že se policie snaží dělat maximum,“ je přesvědčený další obyvatel města.

Gangy rekrutují řadu nezletilých, pro něž je prodej drog vítaným zdrojem obživy. Policistům se nedaří hlídat hlavní kanály, kterými zakázané substance do města putují. „Pašeráci využívají západní pobřeží Afriky a převážejí drogy ze severu kontinentu na jih Evropy,“ popisuje zástupce ředitele sekce pro organizovaný zločin z Interpolu José de Gracia.

Kriminalita je dlouhodobým problémem

Od začátku roku zadržela policie na patnáct set překupníků. Drogy nejsou denní realitou jen odlehlých předměstí a sídlišť, ale prodávají se i v samotném centru města – třeba jen kousek od starého přístavu.

Marseille se s kriminalitou potýká dlouhodobě. Počet trestných činů spojených s drogami je však podle listu La Provence letos o dvacet procent vyšší než loni. „Lidé přicházejí z různých částí světa, mísí se, někde jsou drogy, dealeři, gangy spolu bojují a nemají rády policii,“ říká honorární konzul České republiky v Marseille Pierre Robin.

V boji zločinců o území často přicházejí o život i nevinní lidé. Nedávno zasáhla zbloudilá kulka mladou ženou sedící doma. Zraněním po několika dnech podlehla.