Muž ve francouzském Annecy útočil nožem, mezi zraněnými jsou i děti

Události: Útok nožem ve francouzském Annecy (zdroj: ČT24)

Ve východofrancouzském Annecy ve čtvrtek ráno útočník pobodal pět lidí, z toho čtyři děti, informovala agentura Reuters s odkazem na policii. Dvě děti a dospělý jsou v ohrožení života. Policie muže zadržela, uvedla agentura AFP s odkazem na své zdroje. Francouzský prezident Emmanuel Macron útok odsoudil jako zbabělý, národ je podle něj v šoku. Stav pěti zraněných byl i ve čtvrtek večer vážný.

Muž ozbrojený nožem zaútočil na děti ve věku kolem tří let v parku poblíž jezera Annecy kolem 9:45 SELČ. Tři z obětí jsou v ohrožení života, z toho dvě děti a jeden dospělý, uvedl zdroj blízký případu. Agentura AFP původně informovala o šesti zraněných dětech a jednom dospělém. Policie později počet obětí upřesnila. 

Podle svědků, s nimiž hovořila televize BFM TV, se po útoku muž pokusil z hřiště utéct a napadl starší osobu, než ho rychle zadržela policie.

„Zaútočil na staršího muže. Bodl ho a policisté ho nemohli zastavit. Volal jsem na ně, ať střílí, ať ho zastřelí, nebo tu pobodá všechny,“ prohlásil svědek Anthony Le Tallec. K útoku se vyjádřil i další obyvatel horského města Annecy. „Každý si myslí, že se to může stát jen ve velkých městech, jako je Marseille, Paříž, Lyon. Teď se to stalo i tam, kde to nikdo nečeká,“ řekl.

Stav obětí je stále „extrémně křehký“

„Důvod (útoku) musíme teprve určit,“ uvedla prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Nic zatím podle ní nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o teroristický čin. Později prokuratura oznámila, že podezřelý je ve vazbě kvůli pokusu o vraždu.

Podle prokurátorky stav čtyř dětí a jednoho dospělého byl ve čtvrtek večer stále vážný. Nejmladší dítě bylo převezeno do nemocnice v Ženevě. Zdravotní stav dětí byl podle Bonnetové-Mathisové „extrémně křehký“, a to i kvůli jejich nízkému věku. Jeden z poraněných dospělých byl postřelen během zásahu policie proti útočníkovi, který neměl podle vyšetřovatelů komplice.

„Naprosto zbabělý útok dnes (ve čtvrtek) ráno v parku v Annecy. Děti a jeden dospělý se ocitli mezi životem a smrtí,“ okomentoval na Twitteru Macron. „Národ je v šoku. Myslíme na ně, na jejich rodiny a záchranné složky,“ dodal. 

„Muž ozbrojený nožem zranil na náměstí v Annecy několik lidí včetně dětí. Díky rychlému zásahu policie byla tato osoba zadržena,“ napsal na Twitteru francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Na místo nyní míří premiérka Élisabeth Borneová, ke které se později Darmanin připojí.

Uprchlík s čistým rejstříkem

Dvaatřicetiletý muž syrského původu útočil dle svědků z nenadání, sdělil zpravodaj České televize ve Francii Jan Šmíd. „Víme o něm, že vstoupil na francouzské území legálně, (…) Žádný záznam v trestním rejstříku nemá,“ prozradil Šmíd.

AFP o útočníkovi nejprve psala jako o žadateli o azyl, posléze však uvedla, že měl status uprchlíka. Před příchodem do Francie žil deset let ve Švédsku.

Případ ve Francii vzbudil dle zpravodaje velké pobouření a paniku i v politických kruzích. Vláda chystá nový přistěhovalecký zákon, jeho součástí je snazší vyhoštění těch, kteří nejsou v zemi v souladu se zákonem. To ale nebyl případ syrského útočníka. Poslanci a členové vlády v Národním shromáždění přerušili debatu a minutou ticha uctili zraněné i jejich rodiny, k čemuž je vyzvala předsedkyně Yaël Braunová-Pivetová.