Libanon podnikl raketový útok na sever Izraele, židovský stát odpověděl leteckými údery

Události: Záběry propuštěných rukojmí, videozáznam šéfa Hamásu z tunelu a útok z Libanonu (zdroj: ČT24)

Izraelské letectvo podniklo v Libanonu rozsáhlou vlnu úderů na cíle šíitského hnutí Hizballáh. Armádní mluvčí Daniel Hagari na síti X potvrdil, že šlo o odvetu za raketový útok z Libanonu ze středečního rána, při kterém zemřela na severu Izraele jedna žena a dalších osm lidí utrpělo zranění. Hizballáh se k činu nepřihlásil. Katarská televize al-Džazíra tvrdí, že po izraelských náletech zůstalo několik civilních obětí včetně dvou dětí.

Na izraelské základny na severu země podniká už několik měsíců útoky šíitské hnutí Hizballáh, jehož podporovatelem je Írán. K nejnovějšímu útoku se hnutí zatím nevyjádřilo.

Izraelský krajně pravicový ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir naznačil, že raketový útok ze středečního rána považuje za vyhlášení války. „Tohle není jen několik kapek (raket), tohle je válka,“ napsal na síti X, podle webu Times of Israel (TOI) se svou „typickou bojovností“.

Ministr dodal, že je na čase změnit přístup k situaci na libanonské hranici. Kvůli incidentu Ben Gvir rovněž požádal o setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Mrtví či ranění na obou stranách

Šéf izraelské záchranné služby Eli Bin řekl, že tělo mrtvé ženy záchranáři nalezli, když prohledávali domy poničené raketami ve městě Safed, píše TOI. Tamní nemocnice přijala k ošetření osm lidí, které raketový útok zranil. Jeden z nich je ve vážném stavu.

Izraelská armáda uvedla, že zaznamenala několik raketových útoků, které měly za cíl její základnu v Safedu. Armáda podle svého prohlášení rovněž podnikla v odvetě útoky na odpalovací stanoviště raket.

Podle katarské stanice al-Džazíra zahynuli při izraelských odvetných úderech na jihu Libanonu nejméně čtyři lidé: dvě děti, jedna žena a jeden muž; dalších jedenáct osob podle stejného zdroje utrpělo zranění. Na sociálních sítích se především na protiizraelsky zaměřených profilech začala šířit videa ukazující údajné následky leteckých úderů.