Láva na La Palmě spálila stovky domů i banánovníky. Škody se šplhají k deseti miliardám

La Palma rudě žhne. Láva z vulkánu na Kanárských ostrovech může vytékat až čtyři měsíce (zdroj: EBU/ČTK)

Na španělském ostrově La Palma může magma po nedělní erupci sopky podle odhadu expertů vytékat tři týdny až tři měsíce, informoval deník El País s odkazem na vulkanologický institut Kanárských ostrovů. Několik proudů masy žhavé lávy na cestě k pobřeží dosud zničilo nebo poškodilo podle satelitních snímků programu Copernicus tři sta dvacet domů a na sto padesát hektarů půdy. Ohroženy jsou i banánovníkové plantáže. Kvůli valící se lávě je stále přerušen provoz na šesti silnicích. Letecká doprava na ostrově funguje bez omezení.

Už čtvrtý den chrlí sopka na španělském ostrově La Palma lávu. V úterý večer erupce dosahovaly výšky až čtyř set metrů nad kuželem sopky. Ve středu ráno se vulkanická aktivita opět zklidnila.

Největší obavy nyní panují ze střetu žhavé taveniny s mořskou vodou, po němž se do ovzduší uvolní obrovské množství páry a toxických plynů. Úřady kvůli tomu zavřely pobřeží na jihozápadě ostrova. Nyní je okraj proudů lávy asi dva a půl kilometru od pobřeží. Její postup se zpomalil a k moři by měla dorazit během několika dnů. V některých částech dosahuje masa lávy výšky až dvanácti metrů.

Láva kromě více než tří set domů zničila i infrastrukturu ostrova, elektrické vedení, zemědělskou půdu, ale také například zavlažovací potrubí k banánovníkovým plantážím. Ohrožuje nyní asi čtyři sta hektarů plantáží banánovníků, jehož pěstování patří k hlavním ekonomickým odvětvím na ostrově. V nejpostiženější oblasti kolem obcí El Paso a Los Llanos de Aridane se pěstuje asi dvacet procent produkce banánů ostrova. O práci tak mohou podle deníku La Vanguardia přijít stovky lidí.

Erupce na La Palmě už zničila také řadu budov, které fungovaly jako ubytování pro turisty. Právě jihozápad ostrova je vyhledávanou destinací zejména německých a holandských turistů. Cestovní ruch se přitom právě sotva začal vzpamatovávat z omezení kvůli pandemii covidu-19. Španělská ministryně cestovního ruchu Reyes Marotová nicméně v pondělí uvedla, že tato událost může být i reklamou pro cestovní ruch v příštích týdnech a měsících, za což si vysloužila kritiku místních obyvatel.

Návrat k normálu potrvá dlouho

Přírodní katastrofa si díky včasné evakuaci nevyžádala žádné oběti ani zraněné. Z postižené oblasti se evakuovalo na šest tisíc lidí. Škody způsobené erupcí odhadl premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres na více než čtyři sta milionů eur (asi 10,2 miliardy korun).

Lidé, kteří museli narychlo opustit svá obydlí v evakuovaných oblastech La Laguny a Puerta Naos, se mohli v úterý odpoledne na pár okamžiků vrátit a vzít si s sebou nejnutnější věci, než jejich domovy spolkne láva. To je podle El País i případ Manuely a Franciska, osmdesátiletého páru z La Laguny, které doprovázela při poslední krátké návštěvě jejich domu policejní jednotka. „Je tam celý náš život,“ řekli s pláčem strážníkům.

Podle expertů bude magma vyvěrat ze sopky ještě několik týdnů až měsíců. Ve svých odhadech vychází z dosud nejdelší erupce na ostrově z roku 1585, kdy to bylo 84 dnů, a nejkratší z roku 1971, kdy magma vyvěralo 25 dní. Návrat k normálu ale po této přírodní katastrofě podle televize RTVE potrvá další týdny či měsíce.

Deník El País s odvoláním na vulkanologický ústav Kanárských ostrovů napsal, že do vzduchu se po erupci nyní na La Palmě uvolňuje denně odhadem od šesti tisíc do téměř dvanácti tisíc tun oxidu siřičitého.