Laura má oběti. Hurikán zbičoval Louisianu a zeslábl na tropickou bouři

Události: Laura udeřila na USA (zdroj: ČT24)

Přes Louisianu se přehnal silný hurikán Laura, který za sebou zanechal záplavy, výpadky proudu a poničené domy. Místní guvernér John Bel Edwards odpoledne oznámil, že živel si kromě „obrovského množství škod“ vyžádal i čtyři oběti na životech. Všechna úmrtí údajně způsobily padající stromy. Laura po přesunu nad pevninu slábla, na sever Louisiany podle meteorologů dorazila nikoli jako hurikán, ale jako méně nebezpečná tropická bouře. I v sousedním Arkansasu ale může způsobit záplavy.

Oko hurikánu zasáhlo pevninu u obce Cameron krátce po půlnoci místního času (07:00 SELČ). Laura byla v tu chvíli klasifikována jako hurikán čtvrtého, tedy druhého nejvyššího stupně. Jihovýchodní část Louisiany bičoval vichr o rychlosti až 200 kilometrů za hodinu a prudký déšť. Moře se kvůli bouři vylilo na pevninu, přičemž podle agentury AP může záplavová vlna zasahovat i desítky kilometrů do vnitrozemí. 

Hurikán Laua udeřil na pobřeží Spojených států (zdroj: EBU)

Značné materiální škody jsou hlášené z města Lake Charles, které leží asi 50 kilometrů od moře a kde normálně žije na 80 tisíc lidí. Vítr tam v noci rozbíjel okna a odnášel střechy. Videa na sociálních sítích ukazovala i spadlé dopravní značky nebo kusy plotů a budov rozeseté v ulicích.

Ve městě Westlake, které od Lake Charles dělí pouze koryto řeky Calcasieu River, následně začala hořet chemická továrna, informovala agentura Reuters. Fotografie z místa ukazovaly vysoký oblak hustého kouře, zatímco policie oznámila, že začala vyšetřovat únik chloru. Místním obyvatelům byla podle CNN na mobily rozeslána upozornění, aby se ukryli v domech a zavřeli okna i dveře.

Požár chemičky v Louisianě (zdroj: EBU)

Hurikán postupoval podél hranice mezi Louisianou a Texasem, a v obou státech narušoval dodávky elektřiny. CNN s odvoláním na web poweroutage.us informuje o více než 800 tisících odběratelích bez proudu, přičemž většina výpadků je registrována v Louisianě. 

„Je to jedna z nejsilnějších bouří, jaká zasáhla daný úsek pobřeží,“ řekl David Roth z americké Národní meteorologické služby (NWS). Guvernéři postižených států nicméně vyjadřovali názor, že pobřežní záplavy jsou nakonec slabší, než jaké se očekávaly. Edwards později řekl, že Laura nepřinesla „absolutní, katastrofální škody, jaké jsme považovali za pravděpodobné“, zároveň varoval, že nebezpečí „zdaleka nepominulo“.

Úřady v předchozích dnech nařídily evakuaci asi 580 tisíc lidí z pobřežních oblastí, na které se Laura hnala, přinejmenším několik desítek jich ale výzev neuposlechlo. Někteří ráno podle místních činitelů začali volat o pomoc. Lidé v oblasti přitom zkušenosti s ničivými živly mají. V roce 2005 region postihl hurikán Rita.

Úmrtí pod padajícími stromy

V souvislosti s Laurou vláda Louisiany evidovala nejméně čtyři úmrtí, zatímco Texas žádnou oběť nehlásil. Nejdříve přišla zpráva o smrti čtrnáctileté dívky po pádu stromu na její dům, mluvčí regionálního ministerstva vnitřní bezpečnosti pak popsal další dva podobné případy, při nichž přišli o život dva muži. Louisianský guvernér následně potvrdil další podobný případ. 

Hurikán Laura pustoší pobřeží Louisiany (zdroj: ČT24)

Laura postupovala Louisianou dál směrem na sever a rychle zeslábla na tropickou bouři. Stále ji však doprovází vichr, který může být smrtící, píše AP. Přesunul se nad Arkansas, v jehož jižní části bylo vyhlášeno nezvyklé varování před tropickou bouří.

O víkendu se má bouřkový systém stočit směrem na východ k Tennessee a Kentucky, načež má zasáhnout i státy na pobřeží Atlantiku. Na ostrově Hispaniola, o který se dělí Haiti a Dominikánská republika, Laura před přesunem nad jižní část USA zabila 23 lidí a způsobila rozsáhlé záplavy.

Studio ČT24: Hurikán Laura může být podobně ničivý jako Katrina (zdroj: ČT24)

Ohlušující řev větru

„Cítíte tady to množství vody a poryvy větru, které se ženou. A to jsme chráněni v budově, nejsme vystaveni plné síle bouře. Slyšíme, jak venku ve tmě mlátí narážející věci. Blíží se kritický okamžik pro všechny, kteří jsou schovaní ve svých domech,“ popsal situaci v louisianském městě Lake Charles zpravodaj CNN v době, kdy se střed bouře teprve blížil.

Kolem desáté hodiny ranní SELČ přecházel hurikán přímo nad Lake Charles. „Slyšíme ten vichr. Doslova řve ve skulinách a prasklinách budovy, ve které se ukrýváme,“ dodal člen štábu CNN.

Rušná hurikánová sezona

Laura zasáhla Spojené státy ve stejnou dobu jako ničivý hurikán Katrina v roce 2005. „Liší se ale silou. Katrina zesílila až na hurikán páté kategorie, byl zaznamenán náraz větru přes 280 kilometrů v hodině. Škody na pobřeží byly také výrazně vyšší, zhruba 125 miliard amerických dolarů,“ uvedl redaktor ČT24 Vladimír Piskala.

Hurikánová sezona je letos aktivnější než v předchozích letech. „V průměrné sezoně se vytvoří 12 tropických bouří, které dostanou jméno. Šest z nich zesílí na hurikán a tři z nich jsou hurikánem vyšších kategorií, tedy tři až pět,“ vysvětlil Piskala s tím, že podle aktuální předpovědi NOAA by se mělo letos v Atlantiku vytvořit 19 až 25 tropických bouří, z toho sedm až jedenáct by se mělo stát hurikánem. Tři až šest z nich by mělo dosáhnout tří nejvyšších kategorií.

Za větší počet tropických bouří letos může teplá voda v Atlantiku. „Je teplejší, než obvykle bývá. Kvůli proudění k tomu dochází jednou za deset až patnáct let. A teplá voda je motorem hurikánů,“ připomněl Piskala. Mimořádně teplá voda byla v Atlantiku i v roce 2005, kdy se vytvořila Katrina.