Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu

Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že střed posttropické cyklóny Lee se dostal nad pobřeží asi 215 kilometrů západně od novoskotské metropole Halifaxu. Kanadské Nové Skotsko a velká část Nové Anglie, která je součástí Spojených států, se potýkají s prudkými přívalovými dešti, které spolu s mohutným příbojem způsobily lokální záplavy.

Bouři doprovází silný vítr o trvalé rychlosti až 110 kilometrů za hodinu s ještě rychlejšími nárazy. Poskytovatelé energií zaznamenali výpadky elektřiny u desítek tisíc zákazníků. V Kanadě se ocitlo bez proudu asi 140 tisíc domácností. Vítr navíc přispěl k úmrtí v americkém státě Maine. Jeden člověk zahynul, když na jeho vozidlo spadla větev stromu.

Bouře Lee se několik týdnů pohybovala nad Atlantickým oceánem. Nyní meteorologové očekávají, že se bude pohybovat Kanadou na sever, zasáhne Nový Brunšvik a Záliv svatého Vavřince, přitom ale zeslábne.

NHC v sobotu vydalo varování před bouří pro stovky kilometrů amerického a kanadského pobřeží od Massachusetts až po Nové Skotsko, tedy asi pro devět milionů lidí. Podle něj by v Novém Skotsku a Novém Brunšviku mohly nastat podmínky podobné jako při hurikánu.