Kanada koupí desítky letounů F-35 za stovky miliard korun

Kanada koupí osmaosmdesát bojových letounů F-35 od americké společností Lockheed Martin za 14,2 miliardy dolarů (317 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž půjde o největší investici do kanadského letectva za více než třicet let. O nákupu stejného typu letounů jedná se Spojenými státy také Česko.

Kanadská vláda, která chce novými stroji nahradit svá stárnoucí armádní letadla F-18, předpokládá, že první čtyři letouny F-35 dostane v roce 2026. Plně schopna nasazení by letka měla být mezi lety 2032 a 2034. Za celou dobu, po kterou chce Kanada letouny využívat, plánuje podle agentury AP Ottawa, že ji i s údržbou a opravami přijdou na 52 miliard dolarů (1,16 bilionu korun).

Kanadský liberální premiér Justin Trudeau se původně stavěl proti nákupu amerických letounů, se kterým počítala předešlá konzervativní vláda. Nakonec jeho kabinet akvizici zdůvodnil i změněnou bezpečnostní situací po ruské „nelegální a neospravedlnitelné“ invazi na Ukrajinu a také stále asertivnějším chováním Číny.

Kanada, která se na koupi letounů dohodla s firmou Lockheed Martin a Washingtonem, má se Spojenými státy, partnerskou zemí v NATO, úzké obranné vztahy. Stroje obou zemí například společně hlídají vzdušný prostor nad regionem.

O nákupu víceúčelových bojových F-35 uvažuje i Praha. Český vyjednávací tým už o tom v USA jednal loni v říjnu. Letos v říjnu má zase ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vládu informovat o celkovém výsledku jednání s Washingtonem. Ve hře jsou podle ní stále všechny možnosti modernizace letectva, obrana se ale snaží intenzivně jednat právě o nákupu ze Spojených států.