Josef František se vyznamenal v bitvě o Británii. Historický bojový letoun teď ponese jeho jméno

Události: Historický letoun ponese jméno českého stíhače (zdroj: ČT24)

Historický bojový letoun na bývalé anglické válečné základně nově ponese jméno českého stíhacího esa Josefa Františka. Stroj v Duxfordu odhalili při příležitosti 80. výročí bitvy o Británii. Josef František se zapsal do válečných dějin tím, že v klíčových dnech letecké bitvy s hitlerovským Německem dokázal sestřelit 17 nacistických strojů.

Československý pilot Josef František proti Hitlerovi bojoval už po napadení Polska a pro Luftwaffe představoval rodák z Otaslavic na Prostějovsku hrozbu i poté, co se přesunul na Ostrovy.

Za druhé světové války působil ve 303. polské stíhací peruti Britského královského letectva a přispěl velkou měrou k nacistickému debaklu v bitvě o Británii. Před osmdesáti lety tragicky zahynul v kokpitu svého stroje, který měl kódové označení R417… a právě ten teď v ponese jeho jméno.

Československé piloty připomíná muzeum

„Příběh Josefa Františka je krásným dokladem toho, že když se všichni spojíme, tak dovedeme čelit obecnému zlu,“ říká český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka.

Ceremonie se symbolicky konala na letecké základně v Duxfordu, kde Imperiální válečné muzeum návštěvníky upozorňuje na podíl československých pilotů v boji proti Hitlerovi.

„Byla tu celá peruť českých pilotů. Přinesli s sebou svůj um, odhodlání a odvahu v boji s nacisty. V době, kdy to Británie opravdu potřebovala,“ vysvětluje ředitel duxfordského muzea John Brow.