Jižní Korea obnoví vysílání propagandy z reproduktorů u hranic s KLDR, reaguje tak na balony s odpadky

Jižní Korea oznámila, že v oblastech na hranicích se Severní Koreou obnoví vysílání propagandy prostřednictvím reproduktorů. Podle agentury AP tak Soul učinil v reakci na shazování odpadků ze severokorejských balonů. Jihokorejská Národní bezpečnostní rada se podle agentury Reuters shodla, že opatření bude „neúnosné“ pro severokorejský režim Kim Čong-una, ale ponese poselství „světla a naděje“ tamním vojákům i dalším lidem.

Kancelář jihokorejského prezidenta uvedla, že reproduktory otočené na druhou stranu hranice budou instalovány a vysílání v příhraničních oblastech zahájeno ještě v neděli. Pchjongjang to patrně přiměje k vlastním odvetným krokům.

Severní Korea tento víkend poslala stovky balonů s odpadky do Jižní Koreje. Od května jde podle jihokorejské armády o třetí podobnou akci.

Pchjongjang údajně reaguje na jihokorejské aktivisty, kteří přes severní hranici vypouštěli vlastní balony, a to s cílem rozhazovat nad severokorejským územím propagandistické letáky kritizující diktátora Kima, USB disky s hudebními videi a filmy a s dolarovými bankovkami. Severní Korea na kampaň reagovala místy velmi hněvivě a na balony v několika případech střílela.

Soul propagandu nevysílá od roku 2018

Jižní Korea přestala vysílat propagandu z reproduktorů v pohraničí po summitu se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v roce 2018. Obě země zůstávají od války z let 1950 až 1953 de facto ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem mírové smlouvy.

Nynější vysílání Soulu bude podle Reuters obsahovat zprávy ze světa, informace o kapitalistické a demokratické společnosti i K-popovou hudbu. Zvuk se údajně ponese i více než dvacet kilometrů přes hranici.