Soul rozčílily další balony s odpadky z KLDR. Pozastaví vojenskou smlouvu

Jižní Korea pozastaví platnost vojenské dohody, kterou podepsala v roce 2018 s KLDR. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na jihokorejskou prezidentskou kancelář. Soul tak reaguje na stovky balonů s odpadky a hnojem, které Pchjongjang vypouští směrem na jih. Podle Soulu vysílání balonů porušuje dohodu o příměří. Severní Korea uvedla, že jsou odvetou za jihokorejské letáky shazované na území KLDR.

Od úterý bylo z KLDR vysláno na území jižního souseda na tisíc balonů s odpadky obsahujícími mimo jiné plasty, papír či cigaretové nedopalky, píše agentura AFP. Jen za neděli jich bylo vypuštěno na šest set. Balony přistály především v severní části Jižní Koreje včetně hlavního města Soulu.

Jihokorejská armáda monitorovala oblasti, odkud byly balony vyslány a následně je vyzvedla v místech, kde dopadly. Vyzvala také obyvatele, aby se balonů nedotýkali a hlásili je úřadům. Ještě během neděle pak Severní Korea oznámila, že svou operaci přerušuje.

Válečný stav trvá

Podle Soulu severokorejská iniciativa porušila dohodu o pozastavení bojů z roku 1953. Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950 až 1953 technicky stále ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoli podpisem mírové smlouvy.

Kvůli vypuštění balonů zasedala jihokorejská Národní bezpečnostní rada. Ta rozhodla, že předloží vládě návrh o pozastavení vojenské dohody mezi oběma státy z roku 2018. Vláda by se jím měla zabývat na svém úterním zasedání, píše Reuters.

Pozastavení dohody by umožnilo Jižní Koreji znovu pořádat vojenská cvičení v blízkosti společné hranice a „přijmout dostatečná a okamžitá opatření“ v reakci na severokorejskou provokaci, nastínila Národní bezpečnostní rada v prohlášení.

Vojenská dohoda byla nejvýznamnějším dokumentem, který vzešel ze série mezikorejských summitů před šesti lety, kdy režim severokorejského diktátora Kim Čong-una uplatňoval politiku sbližování se svým jižním sousedem. Loni ale Pchjongjang oznámil, že dohodu již nebude dodržovat, a rozmístil na strážních stanovištích při hranici své vojáky a zbraně.

Jihokorejská Národní bezpečnostní rada sdělila, že dosavadní dodržování dohody ze strany Soulu „působilo značné problémy ohledně připravenosti jihokorejské armády“.

Rostoucí napětí

Pchjongjang tvrdí, že balony reaguje na podobné akce ze strany Soulu. Také z Jižní Koreje totiž často nad KLDR létají balony. Obsah se nicméně liší. Většinou je vysílají jihokorejští aktivisté a nesou letáky kritické k Pchjongjangu, informace o demokratické společnosti a v některých případech i flash disky s jihokorejskou hudbou.

Soul již v minulých dnech varoval, že v reakci na severokorejské balony s odpadem podnikne razantní kroky, včetně možné obnovy hlášení z tlampačů umístěných na hranici. Z nich Jižní Korea v minulosti vysílala zprávy ze světa, informace o špatné hospodářské situaci a porušování lidských práv v Severní Koreji či jihokorejskou populární hudbu.