Jižní Korea jako nepřítel číslo jedna. Pchjongjang chce zlikvidovat i přeshraniční železnici

Severní Korea zrušila vládní úřady, které mají na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu. Vůdce KLDR Kim Čong-un kromě toho vyzval parlament k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na severokorejská státní média.

Severokorejská agentura KCNA uvedla, že rozhodnutí zrušit příslušné vládní úřady, které se zabývají dialogem a spoluprací s jižním sousedem, bylo přijato na pondělní parlamentní schůzi. „Výbor pro mírové sjednocení vlasti, úřad pro hospodářskou spolupráci a úřad pro mezinárodní turistiku v Diamantových horách, jejichž cílem bylo vést dialog, jednání a spolupráci, byly zrušeny,“ oznámil severokorejský parlament.

Nechceme válku, ale nemáme v úmyslu se jí vyhýbat.
Kim Čong-un
severokorejský vůdce
16. 1. 2023, KCNA

Kim v proslovu před severokorejskými poslanci prohlásil, že pro KLDR už nadále není možné usilovat o usmíření a mírové znovusjednocení s Jižní Koreou, a vyzval k přerušení veškeré komunikace mezi oběma zeměmi. Podle diktátora by mimo jiné měly být zlikvidovány přeshraniční úseky železnice a měl by být stržen památník postavený v Pchjongjangu na počest snah o znovusjednocení, který je, jak sdělil Kim, „trnem v oku“.

Jižní Koreu a Spojené státy severokorejský vůdce současně obvinil ze zesilování napětí v regionu, přičemž poukázal na rozsáhlejší společná vojenská cvičení Soulu a Washingtonu, rozmisťování amerických strategických prostředků v oblasti a na třístrannou spolupráci Jižní Koreje, USA a Japonska. Podle Kima tyto kroky mění Korejský poloostrov v nebezpečnou válečnou zónu.

Kim parlament vyzval, aby na příštím zasedání do ústavy zanesl definici Jižní Koreje jako „nepřátelské země číslo jedna“. Soul podle něj usiluje o zhroucení severokorejského režimu a sjednocení pohlcením.

„Nechceme válku, ale nemáme v úmyslu se jí vyhýbat,“ citovala severokorejského vůdce agentura KCNA. Pokud k ozbrojenému konfliktu dojde, měla by KLDR podle Kima Jižní Koreu zcela obsadit.

KLDR hrozí válkou a odmítá sjednocení (zdroj: ČT24)

Obavy ze spolupráce Pchjongjangu a Moskvy

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol v reakci uvedl, že vláda v Pchjongjangu jde proti národu a proti historii, pokud nazývá Jižní Koreu nepřátelskou zemí. Jun zároveň zdůraznil, že Soul udržuje vysokou obrannou připravenost a tvrdě Severní Koreu potrestá, pokud ho bude provokovat.

Napětí na Korejském poloostrově je největší za několik posledních let. Kim vystupňoval testy severokorejských zbraní, zatímco Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko posílily společné vojenské manévry. Rostou rovněž obavy ze zbrojní spolupráce mezi KLDR a Ruskem, kterému Severní Korea podle Západu dodává zbraně pro jeho válku proti Ukrajině.

Mezikorejské ekonomické a turistické projekty, které měly na starosti nyní zrušené severokorejské úřady pro hospodářskou spolupráci a mezinárodní turistiku v Diamantových horách, jsou již řadu let pozastaveny. Projekty byly zahájeny v období sbližování obou zemí na přelomu tisíciletí a zahrnovaly mimo jiné společně provozovaný průmyslový komplex Kesong, vybudovaný na území KLDR nedaleko společné hranice, a zájezdy jihokorejských turistů do letoviska v severokorejských Diamantových horách.

Severní a Jižní Korea jsou od konce korejské války z let 1950 až 1953 formálně stále ve válečném stavu, protože spolu nikdy nepodepsaly mírovou smlouvu.