Kim nařídil rychlejší zbrojení. Chce se připravit na válku

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě a zbrojnímu průmyslu urychlit přípravy na válku v důsledku podle něj bezprecedentních konfrontačních kroků ze strany Spojených států. Informovala o tom ve čtvrtek severokorejská státní média, podle nichž Kim hovořil o prioritách pro příští rok na setkání vládnoucí komunistické strany. Diktátor rovněž prohlásil, že KLDR rozšíří strategickou spolupráci s „protiimperialistickými nezávislými zeměmi“.

Podle agentury AP Kimova slova naznačila, že Pchjongjang bude i nadále pokračovat v testech nových zbraní ve snaze modernizovat svůj arzenál včetně jaderného.

Severní Korea v poslední době posílila vazby mimo jiné na Rusko, kterému podle Washingtonu dodává zbraně potřebné pro pokračování invaze na Ukrajině, zatímco Moskva pomáhá Pchjongjangu s vývojem modernějších vojenských kapacit. Pozorovatelé se podle AP domnívají, že Kim může chtít využít případné posílení arzenálu jako páku při vyjednávání s USA, které by mohlo nastat po amerických prezidentských volbách pořádaných za necelý rok.

KLDR letos provedla již pět testů mezikontinentálních balistických raket s doletem přes patnáct tisíc kilometrů, které jsou schopny zasáhnout celé území USA. Podle jihokorejské agentury Jonhap je to vůbec nejvíce těchto testů, které režim uskutečnil za jediný rok.