Kim Čong-un si prohlédl výrobnu stíhaček v Rusku. Zbrojní spolupráce s Putinem straší Západ

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pátek navštívil výrobnu stíhaček v ruském městě Komsomolsk na Amuru. Už ve středu prozkoumal v doprovodu ruského vládce Vladimira Putina kosmodrom a podle dostupných informací se připravuje i na prohlídku ruské válečné flotily. Případná zbrojní spolupráce obou zemí znepokojuje západní země. Spojené státy už pohrozily dalšími sankcemi, pokud k takovému obchodu dojde.

Leteckou továrnou Kima doprovázel místopředseda ruské vlády, ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Podnik podle ruské agentury TASS vyrábí i nejnovější stíhačku Su-57.

Vůdce KLDR si prohlédl také výrobní závod korporace Jakovlev, kde se podle agentury Reuters vyrábějí části trupu a křídel civilního dopravního letadla Suchoj Superjet 100. Hostitelé v závěru předvedli vůdci KLDR stíhačku Su-35 v letové ukázce. 

„Na cestě konvoje na nádraží obyvatelé města zdravili severokorejského vůdce,“ napsala na závěr Kimovy návštěvy ve městě agentura Interfax. Příští zastávkou má být Vladivostok.

Horizont ČT24: Severokorejský vůdce na návštěvě ruského leteckého závodu (zdroj: ČT24)

Vzájemné porozumění

Kim do Ruska v úterý přijel ze Severní Koreje obrněným vlakem a na nádraží Chasan poblíž rusko-severokorejské hranice jej přivítali funkcionáři. Po dlouhé cestě vlakem na sever se ve středu na kosmodromu Vostočnyj setkal s Putinem, který ho přivítal dlouhým stiskem ruky.

Severokorejský vůdce řekl ruskému vládci, že podporuje veškerá jeho rozhodnutí, a hovořil o společném boji obou zemí proti Západu. Putin přislíbil, že Rusko pomůže Pchjongjangu s vysláním družic na oběžnou dráhu.

Putin údajně zamíří do KLDR

Západní média dříve uvedla, že šéf Kremlu hodlá severokorejského lídra požádat o zbraně a munici, které by podpořily ruskou invazi na Ukrajinu, což představitelé ani jedné země nepotvrdili. Putin pak podle čtvrtečních zpráv severokorejských médií přijal pozvání do KLDR.

„(Severní) Korea je náš soused a se sousedy bychom měli vytvářet vztahy dobrého sousedství. Ano, jsou tu jisté zvláštnosti související s Korejským poloostrovem. Posuzovali jsme to, posuzovali jsme to otevřeně a my nikdy nic neporušujeme a v daném případě se nic nechystáme porušit. Ale samozřejmě budeme hledat možnosti pro rozvoj rusko-severokorejských vztahů,“ řekl Putin podle agentury TASS. Rusko přitom svého času podpořilo sankce proti KLDR, píše agentura Reuters.

Pro USA a jejich spojence představuje rostoucí přátelství mezi Kimem a Putinem problém. Podle Reuters však není jasné, zda se uskutečnily nějaké dodávky severokorejských zbraní Rusku. Rusko i Severní Korea to popřely, ale slíbily prohloubit obrannou spolupráci.

USA a jejich spojenci se také obávají, že oživení moskevského přátelství s Pchjongjangem by mohlo Severní Koreji umožnit získat citlivou technologii pro její raketový program, ačkoli Rusko prohlásilo, že dodržuje všechny rezoluce o sankcích OSN.

Americké ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že administrativa prezidenta Joea Bidena „nebude váhat“ s uvalením dalších sankcí na Rusko a Severní Koreu, pokud uzavřou nové zbrojní obchody. „Důrazně odsuzujeme eskalaci obranné a politické spolupráce KLDR a Ruska,“ uvedla náměstkyně ministra zahraničí USA Bonnie Jenkinsonová.

Kimovo jméno se objevilo na seznamu nepřátel Ukrajiny, který vede ukrajinský web Myrotvorec, uveden je jako přisluhovač ruské agrese a ruských válečných zločinů, píše TASS.